„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Mēs gribam visi kopā strādāt teātrī

1999. gadā Daugavpils Universitātē tika uzņemta studentu grupa aktiera un kultūras darba organizatora specialitātē, kuras izglītošanos, lai atjaunotu teātrī latviešu trupu, četrus gadus finansējusi pilsētas dome. Topošie aktieri sāka savu ceļu uz aktiera profesiju toreizējā teātra direktora Valentīna Maculēviča vadībā, pēc diviem gadiem jaunās direktores Ineses Laizānes vadībā tika meklētas un atrastas iespējas iesaistīt mācību procesā izcilus pedagogus. Nu 12 jaunie aktieri ir tikuši līdz savai diplomdarba izrādei - Šekspīra "Romeo un Džuljetu" Daugavpils teātrī varēs redzēt 7., 8., 17. un 18. jūnijā.

Jaunie aktieri šajos gados jau iepazinuši Daugavpils teātra skatuvi - gan iedami "tautā", gan nospēlēdami pirmās lielās lomas. Jautāju viņiem, kas bijis pats grūtākais ceļā uz savu profesiju un kādi ir viņu sapņi un cerības par darbu teātrī. Jāatzīmē, ka lielākajai daļai viens no sapņiem bija - lai viss kurss kopā paliktu strādāt Daugavpils teātrī.

Jūlija Ļaha. Dzimusi 1979.gadā Daugavpilī. Diplomdarba izrādē - Džuljeta. Nozīmīgākās lomas - Sulamīte, Maja "Zagļos", Anka "Paputējusī karaļvalsts". Visgrūtākais - kursa vadītāju maiņa. Sapnis - strādāt ideālā komandā un nospēlēt raksturlomu, ne tikai "gaiši zilos" tēlus.

Inese Ivulāne. Dzimusi 1979.gadā Ludzā. Diplomdarba izrādē - Džuljeta. Loma - Rubeņa kundze "Sensācijā". Grūtākais - 1.kursā pierast pie savdabīgās mācīšanās, bet 4.kursā pie tā, ka arvien vairāk darba un mazāk laika. Sapnis - labi nospēlēt Džuljetu un pamēģināt strādāt teātrī.

Anita Kužma. Dzimusi 1981.gadā Rēzeknes raj. Feimaņos. Diplomdarba izrādē - Aukle. Loma - Avotiņa kundze "Sensācijā". Grūtākais - norūdīt gribasspēku, pārvarēt to, ka gribas uz mājām, bet netiec. Izturēt ar smaidu uz lūpām gan slavēšanu, gan kritiku. Sapnis - lai netiktu piemērots komisko lomu štamps, bet pamēģināt izdzīvot kādu sāpīgu lomu.

Kristīne Veinšteina. Dzimusi 1979.gadā Aizkrauklē. Diplomdarba izrādē - sinjora Monteki. Loma - Maja "Zagļos". Smagākais - pēdējais pusgads, diplomdarba izrāde. Sapnis - nospēlēt kādu kolorītu vecu sieviņu - kā Lilita Bērziņa Mirttanti. Karīna Lučiņina. Dzimusi 1980.gadā Liepājā. Diplomdarba izrādē - sinjora Kapuleti. Loma - Baiba "Pūt, vējiņi". Grūtākais, kas pārvarēts - atbrīvošanās no dažiem kompleksiem. Sapnis - strādāt teātrī kopā ar savu kursu.

Agnija Cimoška. Dzimusi 1981.gadā Randenē. Diplomdarba izrādē - Pāžs. Grūtākais bijis pierast pie darba režīma, aizņemtajām brīvdienām, kā arī smagi nākusi Antigones loma. Galvenais sapnis - pabeigt studijas.

Māris Korsiets. Dzimis 1981.gadā Viesītē. Diplomdarba izrādē - Romeo, Merkucio. Lomas - Ješka "Zagļos", Lībanus vientulis "Sulamītē", Burbuļješka "Paputējusī karaļvalsts", Roberts Polis un Edmunds Naumanis "Sensācijā". Grūtākais - posms, kad mainījās vadība, skatuves runas apgūšana un samulsums, kad "Pasakā par vērdiņu" vajadzēja tēlot "biezo" un dejot ar Karīnu. Sapnis - palikt strādāt šajā profesijā.

Māris Susejs. Dzimis 1977.gadā Līksnā. Diplomdarba izrādē - Romeo, Merkucio. Lomas - Draugs "Sapņu spēles jeb dvēseles kumēdiņi", Eliabs "Sulamītē". Visgrūtāk bijis pārciest nemitīgās "revolūcijas" un pārkārtošanās teātrī un pedagogu maiņas. Sapnis - pabeigt mācības.

Agris Lielbārdis. Dzimis 1982.gadā Balvu rajona Lazdukalnā. Diplomdarba izrādē - Benvolio. Lomas - Ābrams "Zagļos", avīzes zēns un ķesteris "Sensācijā". Grūtākais - pats sākums, kamēr sapratu, ko no manis te grib, bet visgrūtākais noteikti vēl ir priekšā. Sapnis - stradat teatri. Ja laus...

Ritvars Gailums. Dzimis 1981.gadā Daugavpilī. Diplomdarba izrādē - Tibalts. Lomas - Ješka "Zagļos", Šķeista "Paputējusī karaļvalsts". Grūtības - pierast pie aizņemtības vakaros, ka draugi to nesaprot, ka jāmācās no jauna runāt un kustēties. Sapņus nedrīkstot atklāt, jo tad tie nepiepildās, turklāt Ritvars dzīvojot tagadnē nevis nākotnē.

Viesturs Rencis. Pietiekami vecs, lai butu kursa vecakais. Dzimis... Vidzemē (citādi jāstāsta visa ģenealoģija). Diplomdarba izrādē - mūks Lorenco. Lomas - Ozolu Pēteris "Zagļos", Fricis Vilipsons "Sensācijā". Grūtākais - pierašana pie Daugavpils realitātes (plašs filozofisks jēdziens) un brīžiem valdošais haoss gan teātrī, gan universitātē. Sapnis - cerība uz optimismu un pozitīvismu.

Egils Viļumovs. Dzimis 1981.gadā Daugavpilī. Diplomdarba izrādē - Pariss. Loma - Ansis jaunībā "Pasakā par vērdiņu". Nopietnākais pārbaudījums - dzīves pakļaušana teātrim. Sapnis - cerība, ka pietiks spēka sevi pilnveidot.

Jaunie aktieri uz teātra kāpnēm - sēž E.Viļumovs, M.Korsiets, 2.rindā no kreisās K.Veinšteina, I.Ivulāne, A.Cimoška, K.Lučiņina, 3.rindā - J.Ļaha, A.Kužma, 4. rindā - V.Rencis, R.Gailums, A.Lielbārdis, M.Susejs

Autores foto

Komentāri

01.12.2005 20:26
Nastja, Paiper89@inbox.lv
Kaa tad citaadaak!!!! ticam))))
04.12.2003 00:55
valdis
malaci. mes jums ticam!