„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
neliels sniegs

Voi latgalīšu volūda īt iz izmieršonu?

Latvejis Universitatis Baltu volūdu katedrys asoc. profesori filologejis doktori Lideju Leikumu "Latgales Laiks" aicynova iz sarunu, kab pavaicuot, voi latgalīšu volūda ir tikpat apdraudāta kai krīvu ci latvīšu volūda, kai skaitom presē, dzieržam radejā, veromēs televizejā.

Komentāri

19.02.2004 13:34
jõņs, jp1906@inbox.lv
Latgalīšu volūda prūtams ir volūda !!! Tikai tod, kod i Latgolā atzeis, ka tei ir volūda, i lītojama p-u-b-l-i-s-k-i kai myusu dzymtõ volūda, tikai tod Latgola tiks vaļā nu vysom sevisnūnycynõšonys problemom!!! LATGOLAI POŠAPZIŅA CELSĪS TIKAI TOD, KOD SÕKS CĪNEIT SOVU VOLŪDU !!! Sovaidõk navar byut, i, kai redzim, ka tai navaida, tod i grymstam...
18.02.2004 13:16
tas kam..., kex129@inbox.lv
he, kā pasakās teic - atraduši par ko plēsties.latgaliskā naivisma nu neklūst nekam. domājiet bērniņi labāk kā Latgali pavilkt ārā no mēslu gubas, nevis plātīties ar valodas atškirībām, ar kurām it kā jālepojas.un visi marš uz Latgali nevis tik joziet projām. Skaisti skandināt, ka ir tāda vieta, kur runā latgaliski un staigā iereibuši onkuļi. <br>saboziet olas, darbs, lai rāda kas ir kas un ko spēj. <br>vot.
17.02.2004 11:16
kick
Delver - paej maleņā i sied mīreigs - tovs laiks paguojs. Nav Tev dzeivē lubīs - nu barna kuojys īstuosteits, ka Tova volūda - navolūda. Deļ tam i vysi slyma ezeiša mūrgi par cyldynuos oruoju tautys škaļdeišonu. Latgaļim ir tīseibys iz sovu volūdu, pateik Tev tys voi nā. <br><br>Jõņ! Nacionalajā TV i radejā tai voi tai i tagad nav i nabyus cylvāku nu Latgolys - drupeit akcents ir vysim. Bet par citim dorbim - verīs iz krīvim - jī ar vysu sovu akcentu i puorejū - struodoj Latvejā i nasažāloj (ar izjamumim, prūtams).
17.02.2004 10:58
Džons(Jōņs)
Par latgaliešu valodu varu pateikt vienu: tā bez šaubām ir atsevišķa valoda, ko atzīst liela daļa pasaules valodnieku. Vienkārši, līdz šim, divām varām bija neizdevīgi to atzīst par valodu. Padomju savienībā mazās tautas nebija vajadzīgas, jo bija jāveido vienotā padomju tauta ar krievu valodu. Latvijā - čiuļiem latgalieši ir konkurenti, jo pēc būtības(vēsturiskām saknēm) viņi ir vairākumā. Ja kāda valoda ir dabiski saglabājusies no 12.gs, tad tā ir latgaļu valoda, bet latviešu tā sauktā literārā valoda ir mākslīgi veidojusies gadsimtu garumā, jo līdz kādam 17. gs. tādu latviešu šodienas izpratnē nebija. Bez tam latgaļu valoda atbilst visiem ES reģionālās valodas kritērijiem - tai ir savas lietošanas teritorija, tai ir sava rakstība, jo tiek rakstīti romāni un dzeja, to lieto ikdienā sadzīvē utt. <br>Cita lieta, ka mācoties skolā latgaļu valodā un neiemācoties labu valsts valodas izrunu, būs grūti Rīgā un citos novados darba tirgū pretendēt uz tādiem darbiem, kas saistīti ar perfektu latviešu literārās valodas pārzināšanu: piemēram, diktoriem radio un TV, vai cita veida darbu, kas saistīts ar publisku uzstāšanos. Bet, ja labi iemācās angļu valodu, varēs atrast darbu ar jebkāda līmeņa latviešu literārās valodas zināšanām. <br>Bet to, ka ikvienam jākopj mātes dzimto valodu, par to neviens pasaulē nešaubās. Tās liktenis šai sakarā ir atkarīgs no pašiem valodas kopējiem, sorry...Un ES šādas iespējas pastāv. Vajag tikai rakt, kā teidža Edžus.
17.02.2004 10:46
anninja
Gudri ļaudis gan saka, ka no "sakroplota dialekta", kā te raksta, esot cēlusies arī smalkā latviešu valoda. Kuru gan krievu valodas aizstāvji arī sauc par neriktīgu.
17.02.2004 00:35
Jazeps Delvers, delvers@myway.com
L.cien Prof. Leikuma Kundze <br>Esmu dzimis un bernibu pavadiju Izvaltas pag.Mazo Muranu sadza.Mes gimene lietojam Latgaliesu <br>izloksni,kas netika uzskaitita par valodu.Skola beidzama klase macija ari Latgaliesu izloksni un literaturu. <br>Jusu Latgaliesu valoda man ir loti svesa un maksligi izveidota.Va mums otras Latvijas republikas laika <br>butu mazo latviesu tautu skaldit ,izgudrot jaunu valodu,kas gan nav valoda,bet sakroplots dialekts <br>Patiesa ciena Delvers