„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Daugavpils rajonā pārņems Strasbūras sociālā darba pieredzi

Mātes un bērna aprūpes centru, kāds tika iepazīts Strasbūrā, Francijā varētu izveidot arī Daugavpils rajonā. To Daugavpils rajona pašvaldību sociālie darbinieki un sociālo iestāžu speciālisti atzinuši pēc tam, kad atgriezās no Strasbūras (Francija), kur iepazinuši sociālo iestāžu un centru darbu.

Daugavpils rajona padomes sociālās aprūpes nodaļas vadītāja Marija Klaucāne pastāstīja, ka māte un bērna centrs Strasbūrā darbojas kopš 1935. gada un sākotnēji tas uzņēma galvenokārt lauku sievietes, kuras nevēlējās, lai apkārtējie uzzinātu, ka viņas gaida bērniņu. Kad bērns piedzima, jaunās māmiņas atgriezās laukos. Centrā uzturējušās 50 sievietes un 50 bērni. Šobrīd tur dzīvo 35 sievietes un 35 jaundzimušie, dažādu tautību, lielākoties Austrumu un Āfrikas valstu izcelsmes, arī nepilsones. Mātes un bērna centrā sievietes iestājas trīs mēnešus pirms bērna piedzimšanas un izstājas trīs mēnešus pēc bērniņa dzimšanas. Sociālo iestādi pilnīgi finansē valsts. Sievietēm piešķirts atsevišķs dzīvoklis, viņas saņem valsts pabalstu 450 eiro mēnesī (no tiem 153 eiro ir kā līdzdalības finansējums centram) un viņas var mācīties vai strādāt, tikmēr bērniņu pieskata bērnudārza aukles.

Marija Klaucāne atzina, ka līdzīgu centru nākotnē varētu izveidot, piemēram, uz Naujenes bērnu nama bāzes.

Interesants sociālajiem darbiniekiem šķitis arī Strasbūras pievārtē esošais sociālkultūras centrs, kas atbalsta ieceļotājus -- ģimenes ar bērniem, jauniešus, bezdarbniekus, sirmgalvjus, kuriem nav izglītības, valodas zināšanu un darba. Centrs atrodas mikrorajonā, kurā dzīvo tikai iebraucēji no Turcijas, Marokas, Albānijas un citām valstīm. Centrs cenšas komunicēt ar visiem iedzīvotāju slāņiem, piedāvādams interešu un izglītības nodarbības. Piemēram, francūži lepojas ar kādu šobrīd populāru hip-hop mūzikas grupu, kura izveidojusies tieši šaja centrā. Pedagogi nodarbojas ar bērniem, kuri nepilda mājasdarbus, kā arī vada rakstīt un lasīt prasmes nodarbības un interešu grupas. Sociālkultūras centrā strādā 97 darbinieki un visi pakalpojumi interesentiem ir par brīvu. Tā darbu finansē valsts.

Daugavpils rajona delegācija viesojās vēl vienā bērnu un mātes centrā, kur ļauts uzturēties alkoholisma, narkomānijas un citās atkarībās nonākušām māmiņām un bezdarbniecēm, un skatīja narkomānu informācijas centru, kur var saņemt jebkuru informāciju par atkarībām un rehabilitāciju.

"Sociālie darbinieki mājās pārveda daudzas jaukas idejas, atzīdami, ka sociālajā darbā daudz darāmā un ka nepieciešams arvien lielākas valsts atbalsts gan jaunajām māmiņām un ģimenēm, gan nepilsoņiem, maznodrošinātajiem un atkarībās vai bezdarbā nonākušajiem," atzina M. Klaucāne.