„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Firma "Help" strādās un konkurēs arī ES

1991. gadā trīs kompanjoni Vitālijs Kaušelis, Fjodors Obodņikovs un Česlavs Meduņeckis Ilūkstē izveidoja daudznozaru SIA "Help". Viņi bija nolēmuši radīt savu uzņēmumu, kurš atbilstu vietējā tirgus prasībām. Toreiz iegādājušies bijušo desu cehu un ēkas, kur ierīkoja lopu kautuvi un gaļas cehu. Nodarbojušies ar valūtas maiņu, attīstījuši celtniecības pakalpojumus, izveidoja veikalus, pastāstīja V. Kaušelis un Č. Meduņeckis. 3c Martā uzņēmuma lopkautuve saņēmusi Eiropas Savienības (ES) prasībām atbilstošu Pārtikas uzņēmuma atzīšanas apliecību, un tādu pašu sertifikātu līdz gada beigām saņems arī gaļas cehs. Č. Meduņeckis uzsvēra: "Mūsu novadā tādas lopkautuves ir tikai divas - Demenē un Pilskalnē. Lopkautuvē tiek kauti lopi gan gaļas ceha vajadzībām, gan zemniekiem, lai gaļu realizētu tirgū. Gaļas cehs ražo vairāk kā 50 gaļas izstrādājumu veidus. Pircēji ļoti iecienījuši lētākos produktus "Mežciema desu", "Zemnieku desa" u.c. Pērk arī salami desu "Senču". Mēs balstāmies uz dabisko, jau senču iekopto desu un kūpinājumu gatavošanas tehnoloģiju bez mākslīgajām piedevām, līdz ar to produkcijas pašizmaksa ir daudz augstāka. Gaļu piegādā gan Daugavpils rajona, gan kaimiņrajonu zemnieki. Esam mazs uzņēmums, kuram šobrīd faktiski liegta piedalīšanās ES strukturālo fondu finansējuma piesaistīšanā, jo minimālā projekta kopsumma noteikta viena miljona latu apmērā."

Č.Meduņeckis uzskata, ka darbu un attīstību bremzē arī tas, ka katram uzņēmuma attīstības solītim jāuzrāda papīrs. "Esam pati pārbaudītākā firma - mūs revidējuši ministriju un institūciju ierēdņi. Visus prasība izpildē jāiegulda visa peļņa un papildus līdzekļi, piemēram, dažās jaunajās dalībvalstīs gaļas pārstrādes uzņēmumiem noteikts pārejas periods līdz 2015. gadam, mums - līdz šī gada beigām. Absurds. Šķiet, neesam vajadzīgi ne Latvijai, ne arī Eiropai."

Stāstot par gaļas pārstrādes atkritumu likvidēšanu, Č. Meduņeckis uzslavēja Ilūkstes novada pašvaldību, kura piešķīrusi zemi šo atkritumu apglabāšanai. Jautāju par mazo uzņēmumu kooperāciju produkcijas tirgošanā lielveikalos. Č. Meduņeckis uzskata, ka esot grūti atrast kopīgu valodu, jo katrs "plāno deķīti velk uz savu pusi". SIA "Help" gaļas pārstrādē pelna ar saviem veikaliem un piedalās un uzvar konkursos par produkcijas tirgošanu un piegādi skolām, pirmsskolas iestādēm, ieslodzījumu vietām un citām iestādēm. "Jāstrādā vien ir, arī Eiropas Savienībā esot. Protams, pieaugs pakalpojumu un produkcijas cenas, tāpēc ka, piemēram, pakāpeniski būs jāiegādājas specializētais autotransports un mūsdienīgas tehnoloģijas. Ja nebūs lopkautuves, diez vai zemnieki spēs vest lopus kaut vai uz Jēkabpili vai Pierīgu," secināja Č. Meduņeckis.

Vitālijs Kaušelis nākotnē skatās optimistiski - jau šobrīd uzņēmums nodrošina darbu vairāk kā 40 cilvēkiem un attīstījis vairākas mūsdienīgas nozares: tirgo Baltkrievijā ražotos artēzisko aku dziļurbuma sūkņus, joprojām uztur veikalus un valūtas maiņas punktus, nodarbojas ar celtniecību, gaļas pārstrādi.

V.Kaušelis uzsvēra : "Mūsuprāt, konkurēt ar lielajiem uzņēmumiem un strādāt ar kredītiem var tikai daudznozaru uzņēmums. Ir doma iesaistīties arī pasaules finansu tirgū. Uzņēmumam esam atdevuši visu, tāpēc esam noskaņoti strādāt."