„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+2.6 °C
daļēji mākoņains

Dialekts ir bagātība

Atvainojiet, jums ir dialekts - Vācijas darba meklētāju portālā jobpilot.de kā argumentu darba atteikumam kādā Vācijas ziemeļdaļas bankā min meitene no Bavārijas. Šādu piemēru netrūkst arī Latvijā - īpaši rudenī, kad darbu meklē studenti. "Tā ir diskriminācija. Tas ir tāpat kā pateikt - vīrieši ir labāki darbinieki. Dialekts ir bagātība, kuru sabiedrība nespēj novērtēt. Dialekts norāda sabiedrības demokrātijas attīstības pakāpi," skaidro LU Filoloģijas fakultātes dekāne Janīna Kursīte. RTU Rīgas Biznesa institūta pasniedzēja Inese Ešenvalde tādus darba ņēmējus dēvē par šauri domājošiem - tādiem, kuri neprot pieņemt atšķirīgo un dažādo. "Darba intervijā darbinieku nevajadzētu vērtēt pēc dialekta, bet sasniegumiem un pieredzes," skaidro I. Ešenvalde.

Komentāri

06.08.2007 16:10
sorcerer
Nav izprotams viens, kāpēc tautība kā latgalietis tika ignorēta, bet lībieši kā izmirusi ir oficiāli atzīta!? Savu pasi nomainot, biju par to nepatīkami pārsteigts, jo atteicos no latvieša tautības, esmu latgalietis, bet lībietis. Kad nebija iespēja par to runāt, šķiet laiki ir jau pagājuši, nav izprotama latgaliešu inteliģences pasīvā nostāja šajā jautājumā!? Cik ilgi turpināsies caru un ķeizaru iedibinātā naidīgā attieksme pret latgaliešiem, no kuriem tie ir nopietni baidījušies, tāpēc arī iedzina šo ķīli, lai to turpinātu šodien un par to ņirgātos, kā depresīvu ekonomisko reģionu, par ko vajadzētu politiķus krimināli sodīt, kuri pieļāva šādu netaisnību. Bet no Dieva sodības tiem neizbēgt!!