„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Latviešiem Daugavpilī

Mēs ceram, ka šī vēstule raisīs diskusiju. Pēdējā laikā publikācijās avīzē „Latgales Laiks” lasītāji asi diskutē par latviešu valodas lietošanu, pareizāk sakot, tās nelietošanu Daugavpilī.

Komentāri

30.03.2006 08:30
Zigis
Nav ko tur baigi diskutēt! Daugavpils - īpašā "zona" Latvijā. Multikulturālisms (dažu vietējo DU darbinieku slavēts) vienkārši iep*š pa indentitāti un rezultātu mēs redzam.
28.03.2006 23:48
Tekla
miilie daugavpilieshi.Nevainojiet savaa kuutrumaa un slinkumaa domi,kultuuras nodalu vai reklaamas truukumu.Buusim reaalisti -shodien viss maksaa tik cik tas maksaa.Arii koncerti un maakslinieki katram ir savs noteikts honoraars,bet ja jums nav patriotisma par savu pilsetu-ja ne es-tad kas-tad taa arii paliks.Visas daudz sakariigaakas viesizraades beigsies jeekabpils robezaas.Bet par informaacijas truukumu-atveriet Daugavoils maajas lapu www.daugavpils.lv tur ir visi jaunumi vai pasuutiet "latgales laiku"tur piektdienas afishaas vissir uzrakstiits,jo shajaa aviizee straadaa ljoti profesionaali korespondenti.Ticiet man,taa nav reklaama aviizei,bet Daugavpils latvieshiem informaacijai ir paarpaareem.Tikai nesakiet ,ka jums truukst naudas to pasuutiit...
24.03.2006 16:14
Iluta
... esmu no Daugavpils, tagad maacos Valmieraa (skjiet, sis vaards seit ir kljuvis gandriiz vai par lamuvaardu). Ikreiz, kad esmu maajaas, t.i., Daugavpilii es aizeju uz kaadu LKC pasaakumu vai koncertu.... peec 5 stundu pavadiisanas celjaa VAR atrast laiku apmekleet kaadu pasaakumu... tas ir atkariigs tikai un vieniigi no cilveeka... nevar vainot kaadu citu savaa neizdariibaa vai ne-veelmee to dariit... bet mums taa daram.... varbuut vispirms katram sev ir jaauzdod jautaajumu, vai man tas ir vajadziigs, tikai peec tam mekleet vainiigos... =)
22.03.2006 17:36
Regīna
Savu kūtrumu apmeklēt labas izrādes, dzejas vakaru var jau aizbildināt ar informācijas trūkumu, taču pašiem arī drusku jāinteresējas par to, kas notiek pilsētā, es esmu no 50 gadnieku paaudzes, bet man liekas, ka labus pasākumus mūsu dārgie latvieši vienkārši neapmeklē, tāpat, kā maz lasa arī grāmatas, bet to jau lielākā mūsdienu jaunatnes daļa nedara. Viss jau atkarīgs no cilvēka, cik pašpietiekama ir viņa gara pasaule.
19.03.2006 23:25
Lauma
Es ceru,ka vienreiz latviešu tauta beigs kritizēt citus un sāks darboties :(
15.03.2006 21:53
Maija
Mūsu Domes kultūras nodaļa nedara neko,nekādu latviešu pasākumu,dziedātāju grupu,aktieru netiek uzaicināts,pat vietējo bērnu konkursu,mūzikas koledžas pasākumu afišu praktiski nekur nav.Visi pasākumi beidzas Līvānos,Preiļos,apmetot Daugavpilij līkumu.,un tā jau notiek daudzus gadus.Kādam tas izdevīgi ?
13.03.2006 12:26
Dii, lietot@tvnet.lv
Mani nedaudz sadumso šis raksts. pati labrāt ietu un aicinātu draugus līdzi. Diemžēl par to uzzinu, tikai izlasot šo rakstu. Kā, jūsuprāt, tā "inteliģence" uzzinās par šo pasākumu? Pameklējiet mazliet informēšanas iespējas. Šeit pat nevajag "labu reklāmas menedžeri", bet gan tos pašus plakātus izlieciet pilsētā, nevis tikai vienā vietā; tāpat pilsētai ir sava mājas lapa un avīze latv.val. plus interesanti būtu noreklamet šo pasākumu krievvalodigajai publikai, kā latviete labprāt ietu klausīties krievu dzejniekus, nebūtu brīnums, ja būtu arī otrāda reakcija. Vēl, lai piesaistītu, varat, peimēram, izgatavot flaijerus jebšu izdales lapiņas un dot katram, kas atnāk apmeklēt teātra izrādes u.c. pasākumus. Lai noreklamētu šādu pasākuu naudu nevajag daudz - principa tikai plakātiem, kas nav melns uz balta vai dzeltena, bet gan uzmanību un interesi piesaistošiem, plus laiku un izdomu!
10.03.2006 10:37
ne pa temu bet...
vai kāds var pateikt kā var sazvanīt grupu "trīs vīri laivā" ... nekādiigi nevaru atrast viņu telefonu -varbuut kaads var palīdzēt...
06.03.2006 20:07
Tims, timurso@inbox.lv
mēs (Latviešu nacionālpatriotu apvienības "Visu Latvijai!" Daugavpils pārstāvji) apmēram pēc nedēļas-divām izveidosim plakātu, kas mudinātu Daugavpils latviešus lietot latviešu valodu sadzīvē un ikdienā! Gribētos izvietot šos plakātus tādās vietās, kur (zinot mūsu "publiku") viņi netiktu noplēsti- atobusu pieturās, varbūt kaut kādu municipālo iestāžu ēkās, un citās sabiedriskajās vietās! Ja kāds var palīdzēt šīs ieceres īstenošanā (piedāvāt vietu šādiem plakātiem, pavairot (vēlams ar krāsainā printera palīdzību) tos, utml.), lūdzam rakstīt uz manu e-pastu! Visu Latvijai!
05.03.2006 15:56
ra
piekrītu!!!
03.03.2006 17:40
Cilvēku pētniece
Nevienam nekas nav jāpārmāca, bet katram, gan latviešiem, gan krieviem, ir jāpilnveido sevi un savi tautieši. Tad būs viss Ockei! Ļoti daudzas problēmas pasaulē rodas no pārāk lielas pārākuma apziņas vai arī, tieši otrādi, sevis, savas valodas, kultūras noniecināšanasdēļ. Mums pašiem jābūt ar stingrāku mugurkaulu, jāciena sevi un arī citi. Tikai tad mēs iemantosim arī pārējo tautu cieņu. Kā mēs varam panākt citu cieņu, ka nevaram paši savā starpā sadzīvot un dalāmies '"ricktīgajos" un "nericktīgajos".
02.03.2006 16:27
Guntis
Krievus ir jäpärmäca! Un viss!
26.02.2006 22:44
Kazimirs
Ko tā valmieriete te meklē Daugavpilī? Riktīgi letiņi uz D- pili nebrauc. Skaties, ka tikai pati "neieķeries" kādā čangaļu puisī. Būs jālauzās ar tiem cietajiem " ķ" un šaurajiem "ē" visu mūžu. Skaties vēl, ka tikai nepielīp d-pilskā izruna.Tad būs pagalam un beigts. D-pils jau nemaz nav īista čangaliena. Te, kā sacīt jāsaka, uz tās Sēlijas robežas(pāri Daugavai) vien ir. Te tāds ricktīgs tautu sajaukums. Skaties, meit, ka tikai kāds cittautietis nenobučo!.
26.02.2006 22:16
Borbola
Jautājums skolniecei, kura atbraukusi uz dzīvi šeit no Valmieras. Vai Jums paredzēts šeit palikt uz ilgu laiku? Es Jūs gribētu lūgt šeit palikt uz mūžu, nodibināt savu ģimeni, saņemt izglītību, izaudzināt bērnus un mazbērnus, bet tikai ar vienu noteikumu, LAI VIņU VALODA BūTU NEVAINOJAMA. Vai esat ar mieru? Ja piekrītat, tad varam turpināt mūsu dialogu!.
23.02.2006 09:46
Abba
Esmu dzimusi Daugavpilii.Cik zinu no mammas staastiitaa,tur vienmeer ir bijis raibu raibais puulis.Tad nav jaabriinaas , ka peec kara ir palicis tas,kas ir palicis.Pat Stropu kapi ir palikushi par Komunaalajiem kapiem.Vai nosaukums veel nav mainiits?Taads jociigs...Komunaalais dziivoklis,Komunaalie kapi,...
19.02.2006 14:30
LO, lilija33@inbox.lv
Daugavpilī ir divas ar pusi latviešu skolas un DU divas ēkas. Dodiet man 5 afišas par tādu pasākumu, tikai lai tās būtu izteiksmīgakās. Es izvietošu tās nosauktās vietās! Es ar mieru mēnesī vienu reizi to izdarit bez samaksas. Domaju, tas būs pirmais solis. ļoti žēl, ka, ja atbrauc krievu " slavenie dziedātāji" - viņu reklāma ir visur, pat pa visu Rīgas ielu, bēt atbrauca mūsu paša valsti slāvenākais, vienreizējs cilvēks - un tikai pie teātra viens vienīgais sludinājums izvietots!
19.02.2006 14:23
A.G., PATRIOTS
NEKAS NEMAINĪSIES NE D-PILĪ, NE LATVIJĀ BEZ DEKOLONIZĀCIJAS!
18.02.2006 11:08
Broļi latgoli
Vasaļi visi broļi latgalīši, sveicīnjs vysim nu Līpojis, ja kaids nu Līpojis latgalīšim grib atsasauktj i parunotj latgaliski tod rokstit uz e- postu ka saīsj tod sazatiksim. Pīters Līpoja, Latveja
18.02.2006 09:51
Māris, maris.puris@piektapozicija.lv
Mīļie, Inese, Harij, Alda un Ivar!!! Jūs darāt svētīgu darbu. Tikai nenolaižiet rokas, Turpiniet ticēt sev un Jums noticēs. Vēlot izturību, spēku un enerģiju, Māris Pūris.
17.02.2006 17:51
TA3
Paskat tik, kaads PRETSTATS! - otrais komenteetaakais raksts ir par Borowa MC panaakumiem (http://www.latgaleslaiks.lv/lv/2006/1/10/27050). Lielaakaa noziime ir formai, kaa pasniedz dzeju auditorijai!
17.02.2006 09:18
Guntars
Daugavpilī šobrīd aktuālaikais ir nevis šāda tipa vakari, bet gan latviešu valoda. Ja mūsu domes pārstāvji atļaujās reģistrēt veikalus ar nosaukumiem kuri ir krievu valodā, bet ar latviešu burtiem, par ko tas var liecināt. Sēdes Domē notiek vēl joprojām Krieviski, cik tas var turpināties, Paldies Ritai, ka viņa ir Latviete un cenšas latviskot šo pasākumu. Apskataties, kas mums sēž domē, kādas tautas pārstāvji. Kad es biju skolnieks, tad uz šādiem pasākumiem tika pieaicināti dzejnieki skolās, stundu laikā, kā rezultātā mēs varējām klausīties un mācīties. Skolotājiem ir sava personiskā dzīvēvakaros, kāpēc uz šādiem pasākumiem ir jāiet vakarā?
15.02.2006 18:16
p
lai ir kā ir
14.02.2006 22:18
es
ja negrib, nevajag arī...
14.02.2006 22:16
rasma, rasmaraupe2@inbox.lv
Visi ir pārkrievojušies...Esmu dzirdējusi, kā runā latviešu valodas skolotāji, kauns klausīties!
14.02.2006 18:30
latgaļīte, to aa
nu tai jau izaverās, ka jius te vysi tikai pazemeigi lūkotās i klonotās.
10.02.2006 08:49
Brōļi latgolīši
NOTEIKUMI PAR LATGALIEŠU IZLOKSNES LIETOŠANU 1. Visām valsts iestādēm un amata personām jāpieņem iestāžu un privātpersonu iesniegumi latgaliešu izloksnē. 2. Latgalē valsts un amata personām, kā arī pašvaldības iestādēm ir tiesība lietot latgaliešu izloksni sarakstoties, kā arī sludinājumos un uz izkārtnēm. Rīgā, 1921. g. 11. augustā Ministru prezidents Z. Meierovics IekšIietu ministrs A. Kviesis Iekšlietu ministra biedrs Vlad. Rubuls Valdības Vēstnesis, Nr. 183, 1921. g. 17. augustā
08.02.2006 23:22
aa, latgaļītei
Daugavpilī latviešiem vajag pazemīgi piekāpties, jo krievi ir tie noteicēji. Galu galā, ja turīgs laitvietis pazemo nabadzīgu latvieti krievu priekšā, tad kā var gribēt, lai krievi ciena visus latviešus.
08.02.2006 21:54
latgaļīte
nu juis te daogopilī i ņemotās. vaira nav, ko dareit? šudin paskatējūs aptauju juisu krīvu mojis lopā www.gorod.lv. vaicojums - kam joveidoj latvisko vide d-pilī. daži soka - latvīšim, cyti - vysim kūpā. bet leloiko daļa - tei vide nimoz nav vajadzeiga! īsoku aizīt i izteikt sovu vīdūkļi!
07.02.2006 12:25
...neērti
vienaldzīgajam. Neviens jau nesaka, ka nepatīk, bet gan, ka savās neizdarībās un nevarēšanās nevajag vainot citus, bet ko ta Tev skaidrot- Tev jau tāpat vienalga.
06.02.2006 20:22
cilvēks
Kārtējo reizi pārliecinos, ka " visā vainīgs skolotājs". Nav publikas teātrī - vainīgs skolotājs. Pieprasa algas paaugstinājumu - kā tā var, skolotājam jābūt piemēram sabiedrībai. Nedrīkst to ,nedrīkst... Spļaus sejā - pacieties,jo ir taču bērnu tiesības (diemžēl nav pienākumu). Jebkurš zina,kā jāmāca, kas jādara. Vecāki netiek galā ar savu atvasi -vainīgi skolotāji, jo nav individuālas pieejas utt. Apnicis! Skolotājs ir CILVĒKS!!! BEIDZIET VISAS NELAIMES MEKLĒT SKOLOTĀJOS!
06.02.2006 17:52
xx
Ar varu jau nevienu nepiespiediisi miileet Raini!:) Tie, kurus dzeja interesee, arii iet uz siem vakariem! Un ir labi, ka taadi ir! Kaa piesaistiit jaunatni??? Taa buus probleema muusu datorizeetajaa laikmetaa...Tagad ir citi tikumi un citas intereses un citas iespeejas,,,Ar to jaasamierinaas...
06.02.2006 17:50
jo
Uh! asās un pikatās diskusijas par latviešu valodu!!!Arī www.gorod.lv ir jautājums par latvisku vidi???Tātad kaut kur un kāds ar to ir nepmierināts.... Paldies visiem, kas spēlē teātrī un dod mums (lasi: arī man) iespēju baudīt mākslu manā dzimtajā valodā.Paldies! Es iešu arī uz Imantu Ziedoni, jo man tā ir autoritāte. atbilde skolotājiem:ja literatūras skolotājs neinteresējas ne par vienu jaunu pasākumu Daugavpilī, kas saistīts ar latviešu kultūru.....Negribu, lai mani bērni pie tāda mācās!Negribu, piedodiet!
04.02.2006 19:45
cittautietis
jāsaka tā- kārtējā asaru jūra, tikai šoreiz ne par dzeju, bet katram par sevi- paraudājāt un pietiek, visi esat labi, cik ilgi čīkstēsit, tas jau neko neatrisinās, kad pateiks tu tāds, bet tu šitāds, a tu tāds, ieskatīties un ieklausīties vajag un tad darīt, un tad kaut kas sanāks, gan zālē, gan uz skatuves.
04.02.2006 14:08
skolotāja e
Esmu latviešu valodas skolotāja. Man darbs beidzas plkst 16.00. Vakaros ir jālabo diktāti, domraksti, burtnīcas. Lai varētu uzturēt mūsu valsts aparātu, jāiet uz kursiem, seminariem (puse no šiem pasākumiem notiek ārpus Daugavpils un protams par maksu). Sajās tikšanās personīgi biju tikai vienu reizi, jo bez darba ir arī ģimene. Nesaprotu tikai vienu - kāpēc vainīgi ir tikai skolotāji. Pilsētā vēl ir domes pārstāvji, kuriem savas vasts kultūra acīmredzot ir līdz vienai vietai, skolēni, kuri var paši aiziet bez jebkādiem piespiedu līdzekļiem (savās stundās un mani koleģi informāciju sniedza), kā arī pilsētas iedzīvotāji (tiem jau nauda ir galvenais dzīves pamats). Skolniecei gribu pateikt - ja šeit ir tik slikti, tad lai brauc atpakaļ uz Valmieru - neviens viņu te netur.
04.02.2006 13:39
Ivars
Skumji...izlasot šo vēstuli, diemžēl , paredzēju ka būs tādi komentāri...vainosim aktierus, naudas trūkumu...tikai nespēsim atklāti paskatīties uz patiesību un atzīt, ka tiešām esam iesūnojuši un vairāk kā kritizēt neko citu nemākam...
04.02.2006 11:26
Skolniecei
Kas tad tavā izpratnē ir pareiza latviešu valoda? Rīgas garumzīmju ē , ā, ū staipīšana? Latgales latviešu valoda ir radusies no latgaliešu dialekta un tai nav vidzemes kūtruma "staipēkņu" piedevas. Dažreiz, esot Rīgā, pat atklāti gribas smieties, jo šie tur savu "staipīšanu" uzskata par latviešu valodu... :)
04.02.2006 11:20
Arnis
It kā tādas pulcēšanās kaut ko mainīs... Kārtējais aplamisms...
03.02.2006 22:11
vienaldzīgais, ... neērti
Nu ko ta ejat, ja nepatīk, vai vāji spēlē! nav ko iet un bojāt nervus!
03.02.2006 21:34
... neērti
Paldies par aizstāvības vārdiem latviešu valodas skolotājiem, citādi rodas iespaids, ka visi latviešu valodas skolotāji un Daugavpilī "dzimušie, neiebraukušie latvieši "līdz šim sēdējuši kokos un vāvuļojuši nevienam nesaprotamā dialektā. Un tad nāk atpestīšana- uzsaukums "Latviešiem Daugavpilī..." Paldies! Cienījamie "nedzimušie un iebraukušie" vai tad tagad Jums nav neērti "sevis, neērti Daugavpils priekšā", neērti savu skatītāju priekšā...mēs taču esam Jūsu skatītāji, kuriem "nav neērti "-sēdēt aukstā zālē, nav neērti kuro tur reizi klausīties "ka teātrim un visām kultūras iestādēm līdzekļu ir tik, cik to ir", nav neērti noskatīties kārtējo vājo izrādi ... Kauns.
03.02.2006 21:05
daugavpils latvietis
Žēl,ka Daugavpils latvieši un īpaši latviešu valodas skolotāji tā nonicinati, jo izrādās,ka Daugavpilī "nedzimušie, iebraukušie"" ir tie,kas balsta visu kultūras dzīvi. Arī skolotāji ne teātrus apmeklē, pie tam vēl arī runāt nemāk. Žēl, ka bieži vien nepamana,ka tieši skolotāji un viņu skolēni ir tie,kas aizpilda skatītāju zāles tukšās vietas. Agrāk dzejnieki un rakstnieki droši gāja uz skolu,lai tiktos ar skolēniem,rastu jaunas idejas saviem darbiem. Pašlaik nevaru atcerēties, kad pēdējo reizi mani skolēni ir tikušies tieši skolā ar vārda māksliniekiem. Un vēl. Ja uz tikšanos ir atnākuši tikai divi cilvēki, tātad tādas tikšanās ir vajadzīgas. Un īstam dzejniekam nav svarīgi, cik cilvēku viņu klausīsies. Pašlaik pēc raksta izlasīšanas rodas pārliecība, ka svarīgākais ir masas, bet ne īsteni dzejas baudītāji. Cien. aktieri, neaizmirstiet vēl vienu - ja Muhameds neiet pie kalna, tad kalns iet pie Muhameda. Ejiet paši uz skolu, ņemiet līdzi arī dzejniekus.
03.02.2006 15:07
zasa
Vai Jums neliekas, ka tam latvietim tādi pasākumi ir vienkārši par dārgu. Krievu kultūras nesējus materiāli atbalsta gan pati Krievija, gan Latvijā dzīvojošie krievu biznesmeni, gan mūsu dārgās Latvijas budžets. Latviešiem par iespēju piesaistīties Latvijas kultūrai vajag maksāt. Latviešu grāmatas, avīzes, dziesmu un filmu ieraksti, pulciņi bērniem, apmācības kursi latviešu valodā izmaksā daudz dārgāk, nekā tas viss krievu valodā, toties kvalitāte tam visam tieši otrādi, daudz zemāka.
03.02.2006 14:33
Inese Laizāne
Atbilde - vau:) Man žēl, ka Jums izlikās, ka mēs te esam pieraudējuši asaru jūras, tā nav, mēs neraudam. Mēs strādājam un mums rodas jautājumi. Par menedžeri un labu reklāmu pilnīgi Jums piekrītu, bet teātrim un visām kultūras iestādēm līdzekļu ir tik, cik to ir. Daugavpiliešu kūtruma problēma ,manuprāt, neslēpjas neziņā par to, kur kas notiek. Vai Jūs, apmeklējāt kaut vienu tikšanos ar dzejniekiem ? Jauki, ja atbildēsiet - dt.laizane@apollo.lv. Paldies, ka velējāties komentēt .
03.02.2006 13:46
vau:)
Kārtējā asaru jūra no kultūras darbinieku puses, pajautājiet sev, kāpēc nenāk, varbūt atbilde nebūs tālu jāmeklē, daļa problēmas slēpjas jūsos Laizānes kundze- meklējiet labu menedžeri pasākumiem, bez labas reklāmas nekas šodien neiet.
03.02.2006 13:14
Skolniece
Pilnīgi piekrītu! Esmu atbraukusi uz dzīvi šeit no Valmieras. Un tie paši lielākie bļāvēji -skolotāji - nemaz nerunā pareizā latviešu valodā. Tā vien šķiet, ka aizmirsies(vai neprot) e lietojums, un ķ dažkārt vispār nevar izrunāt (arī tie, kas māca latviešu valodu)! Skolotāji, nāciet arī paklausīties, kā runā latvieši!