„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Valsts valodu apdraud krievu valodas pašpietiekamība

Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda – rakstīts Satversmes 4.pantā. Bez valodas nevar pastāvēt valsts – ne velti tās statusu apstiprina pamatlikums. Tomēr Latvijā, kas svin neatkarības deviņdesmitgadi, valsts valodas jautājums pat septiņpadsmit gadus pēc suverenitātes atgūšanas palicis viens no jutīgākajiem un sāpīgākajiem. Valsts valodas centra (VVC) Kontroles daļas inspektoriem darba ir pilnas rokas. Un ne jau tikai Daugavpilī, kur situācija, salīdzinot ar Rīgu, esot daudz mierīgāka, atzīst VVC Kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis.

Pilnu tekstu lasiet «Latgales Laiks» drukātajā vai PDF versijā.

Komentāri

13.12.2008 20:02
ui
Ti krievi valsts iestādēs salīduši -saimnieko . Āra viņus!
02.12.2008 19:59
Andrejs F, zinoshais
Varu ieteikt tev labu dakteri ... :))
02.12.2008 18:41
zinoshais
Lieta ir pavisam vienkārša, ko nevajadzīgi sarežģīja, radot neatgriezeniskas problēmas ar krievu valodas ignorēšanu un pieskaitīšanu čigānu vai ukraiņu valodām, izceļot vienīgo "pareizo un likumīgo". Čangaļu apsmiešana un ņirgāšanās arī ne pie kā laba nenovedīs, kad tos izspiež arī Rīgas augstskolās, dažādi radot tiem nevajadzīgus šķērsļus, kā nokļušanu pat uz Rīgu. Kur ir latgaliešu tautība?? Tas ir dialekts , izsmiekla objekts čivļīm?? Vajag ieskatīties attiecīgā likumā, kad ir dažiem lībiešiem iespēja saņemt tautību šo... Ja jau ap 40% neļauj apgūt mātes valodu, kāda te demokrātija?? Priecē taisnīga Dieva tiesa, kura 2 gadu garumā noslicinās šo indes un ļaunuma perēkli zem ūdens x-stundā, bet Latgale būs plaukstoša oāze Latvijas applūdušā tuksnesī. Lai Dievs Svētī plaukstošo un ziedošo, makslīgi apspiesto Latgali!!!!!!!
22.11.2008 18:50
Andrejs F
Kursītis izklausās gudrs vecis. Vislabāk man patika ideja aizliegt pieprasīt darbiniekiem zināt krievu valodu ... būtu vesela rinda profesiju, ar kurām to patiešām vajadzētu sākt.