„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Esi liecinieks putnu miljoniem – Eiropas putnu vērošanas dienas 2016

Miljoniem gājputnu rudenī šķērso Eiropu, lai dotos uz ziemošanās vietām Āfrikā. BirdLife International, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas vides aizsardzības fonds uzaicina būt par liecinieku putnu migrācijas burvībai 1. un 2. oktobrī Eiropas putnu vērošanas dienās. Pievienojies vairāk nekā 30 bezmaksas pasākumiem dažādās Latvijas vietās (sarakstu meklē www.putnudienas.lv) vai vēro putnus pats uz ziņo par tiem portālā Dabasdati.lv.

 Šogad 36 BirdLife organizācijas Eiropas un Centrālāzijas valstīs kopā ar partneriem ielūdz uz vairākiem simtiem putnu vērošanas un izzināšanas pasākumiem. Putnu novērošanas vietās novērotie putni, kā arī cilvēku skaits, kas piedalījies pasākumā, tiek saskaitīti un nacionālās organizācijas sniedz par tiem informāciju Eiropas centram, kas šogad atrodas Šveicē. Tāpēc aicinām ikvienu ziņot par novērotajiem putniem portālā Dabasdati.lv vai uz e-pastu putni@lob.lv.

 Iepriekšējā gadā Eiropas Putnu vērošanas dienu ietvaros vairāk nekā 32 000 cilvēku 1093 pasākumu laikā no 41 valsts vienas nedēļas nogales laikā saskaitīja vairāk nekā 5 miljonus putnu. Savukārt, Latvijā ap 900 putnu draugu reģistrēja vairāk nekā 109 000 putnus no apmēram 150 sugām.

 Putni migrācijas laikā saskarās ar dažādiem apdraudējumiem. Nesens starptautiskās putnu aizsardzības organizāciju apvienības BirdLife International pētījums liecina, ka 25 miljoni (!) migrējošo putnu katru gadu tiek noķerti Vidusjūras reģiona valstīs. Pēc tam vairumam putnu tālāk vēl jāpārvar nedraudzīgais Sahāras tuksnesis un citas briesmas divas reizes gadā. BirdLife partnerorganizācijas (Latvijā – Latvijas Ornitoloģijas biedrība) turpina sniegt atbalstu, lai cīnītos ar nelegālajām putnu medībām to migrācijas laikā.

 Migrējošajām putnu sugām ļoti nozīmīgas ir ne tikai ligzdošanas vietas ziemeļos, bet arī piemērotas atpūtas un barošanās vietas migrācijas ceļā, kā arī piemērotas dzīvotnes ziemošanas vietās. Eiropas putnu vērošanas dienu jeb EuroBirdwatch 2016 mērķis ir pievērst uzmanību putnu migrācijas brīnumam un migrējošo putnu vajadzībām ceļošanas laikā un ziemošanas vietās Vidusjūras reģionā un Āfrikā. Ikviens interesents var arī pats izspēlēt baltā stārķa vai bezdelīgas migrācijas spēli, lai labāk saprastu, ar kādām briesmām jāsastopas putniem migrācijas laikā. Spēles atrodamas LOB interneta lapas www.lob.lv sadaļā “Skolotājiem”.