„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Saules skola jaunās mācību telpas atklās ar Daugavpils mākslinieku darbu izstādi

Jaunā mācību gada sākums Saules skolai nozīmīgs ar vairākiem notikumiem. Šajā rudenī ir  pilnībā pabeigta skolas vēsturiskās ēkas renovācija un skola ieguvusi jaunas mācību telpas mansarda stāvā.  Skolas diviem stāviem pievienotas plašas telpas bēniņos, kur būs bibliotēka, izstāžu zāle- zīmētava un telpas tekstila dizaina mākslas programmai.

 Šoruden ir arī kāda nozīmīga jubileja - oktobrī aprit 25 gadi, kopš Saules skolas vēsturiskā ēka atkal kalpo mākslas izglītībai. 

Latvijai atgūstot neatkarību, Daugavpils inteliģence aicināja atjaunot vēsturiskās kultūras iestādes, arī Daugavpils Saules skolu.    Pēc 1991. gada augusta, kad Latvijā tika likvidēta padomju varas sistēma, atbrīvojās vēsturiskā Saules skolas ēka, kur līdz tam atradās pilsētas izpildkomiteja, un aktuāls kļuva jautājums par ēkas turmāko likteni.

Tieši pirms 25 gadiem, 1991. gada 26. oktobrī Daugavpils mākslinieki pulcējās  piketā   pie Saules skolas ēkas  ar aicinājumu “SAULES SKOLU  MĀKSLAI” .

Daugavpils pilsētas valde pieņēma lēmumu ēku Saules ielā 6/8 nodot mākslas izglītībai. Sākumā te no mākslinieku darbnīcām Ķīmijā  pārcēlās Bērnu mākslas skola, bet 1992. gadā tika pieņemts Latvijas valdības lēmums par Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skolas” atjaunošanu un tā paša gada 1. septembrī skola uzsāka savu darbību.

Daugavpils mākslinieki  kļuva par Saules skolas pedagogiem. Skolā sāka strādāt Ausma Skirmante, Valda Mežbārde, Leonīds Bauļins, Nataļja Marinoha, Romualds Gibovskis. No Rīgas pārcēlās uz Daugavpili mākslas vēsturnieks Valdis Kavacs, skolotāja un gleznotāja Silva Linarte. Tieši pateicoties pedagogu  ieguldījumam, Saules skola mākslinieciskās izglītības līmeņa ziņā ļoti īsā laikā nostājās līdzās Rīgas, Liepājas un Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolām.

Divdesmit piecos gados skolā ir strādājuši un arī šodien strādā daudzi izcili skolotāji – mākslinieki, par skolotājiem ir kļuvuši Saules skolas absolventi.  Saules skola ir kļuvusi par neatņemamu Daugavpils un Latgales kultūras dzīves daļu.

1991. gada mākslinieku akcija bija pavērsiena punkts mākslas izglītības atjaunošanai Daugavpilī.  Pieminot šo notikumu, Saules skola aicināja  visus  māksliniekus, kas šajos 25 gados strādājuši skolā, veidot izstādi jaunajā skolas telpā. 

Aicinājumam atsaucās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas  muzejs, kas nodeva eksponēšanai   Kārļa Dobrāja, Ausmas Auziņas, Valdas Mēžbārdes, Oskara Jansona, Silvas Linartes, un Maijas Bērziņas darbus. Vanda Bauļina atļāva  izstādīt Leonīda Bauļina grafisko darbu kolekciju. Izstādē būs apskatāmi arī Romualda Gibovska, Nataļjas Marinohas, Gata Grasmaņa, Daces Abrickas, Ilonas Linartes – Ružas, Daces Pudānes, Unas Guras, Aivara Buļa, Kristīnes Jansones un citu mākslinieku darbi

Izstādes atklāšana - 28. oktobrī plkst. 14  Saules ielā 6/8, Daugavpilī.

Izstāde būs apskatāma līdz 2017. gada  28. februārim