„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

CSDD un partneru “tumšo gājēju glābšanas misija” Daugavpilī

Lai mudinātu visus Latvijas iedzīvotājus tumšajā laikā rūpēties par sevi un līdzcilvēkiem, uzvelkot gaismu atstarojošu vesti vai apģērbu, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), Valsts policija un Latvijas Samariešu apvienība (LSA) turpina gājēju drošības reidus. Pirmdien, 5. decembrī gājēji tiks kontrolēti Daugavpilī un tās apkārtnē; reida sākums - plkst. 16.00 pie CSDD nodaļas (adrese: Kraujas iela 3, Daugavpils).

CSDD atgādina: atstarojošā veste tumšo gājēju dara desmit reizes redzamāku!

Gada pēdējos mēnešos, kad gaišas gaišais laiks ir tikai septiņas stundas, aktuāls jautājums  ceļu satiksmē ir gājēju drošība. Pēc Valsts policijas datiem šogad novembrī bojā gājuši 7 gājēji, salīdzinoši pērn - 11 gājēji.

CSDD ilggadējais sadarbības partneris Latvijas Samariešu apvienību jau vairākus gadus nodrošina atstarojošo vestu nogādi līdz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem tās ir visvairāk vajadzīgas un kuriem, iespējams, trūkst līdzekļu, lai vesti nopirktu. Šogad 20 tūkstoši vestu tiks izdalīti kā pieaugušajiem, tā arī bērniem.

Reģiona statistika:

Šī gada 11 mēnešos Latgales reģionā ceļu satiksmē bojā gājuši astoņi, bet ievainoti – 67 gājēji. Kā liecina CSDD apkopotie ilggadējie statistikas dati, oktobrī, novembrī un decembrī ceļu satiksmē cieš tikpat daudz cilvēku, cik gada pirmajos deviņos “gaišajos” mēnešos. Šogad 11 mēnešos Latvijā bojā gājuši 43 gājēji, bet ievainoti 783 gājēji.

Kā liecina CSDD apkopotie ilggadējie statistikas dati, oktobrī, novembrī un decembrī ceļu satiksmē cieš tikpat daudz cilvēku, cik gada pirmajos deviņos “gaišajos” mēnešos.

             Autovadītājs gājēju, bez gaismu atstarojošas vestes, uz ceļa pamana tikai 25–40 metru attālumā. Ja vadītājs brauc ar ātrumu 90 km/h, šo ceļa posmu viņš veic 1–2 sekundēs, kas ir pārāk mazs laiks, lai noreaģētu un nobremzētu un / vai apbrauktu gājēju. Savukārt atstarotāja atspīdināto gaismu autovadītājs pamana 140 metru attālumā, ja transportlīdzeklis brauc ar iedegtiem tuvās gaismas lukturiem, bet 400 metru attālumā – ja iedegti tālās gaismas lukturi.

Veste nenes gaismu ne kabatā, ne somā. ESI GAISMAS VESTNESIS!