„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+8.2 °C
apmācies

Yarnbombing – Jaunieši par sadarbību

Daugavpilī kopš pagājušā gada decembra bērnunamā ‘Priedīte’ norisinās  sadarbības projekts, kurā piedalās Sarkanais Krusts un jaunieši no Krievu vidusskolas – liceja. Projekta vadītājs Ņikita Aleksejevs ir gan Krievu liceja skolnieks, gan arī Sarkanā Krusta vietējās jaunatnes komitejas vadītājs. Viņš stāsta, ka ‘‘pirmkārt, tiek plānos  dāvāt bērniem sirsnīgu prieku, pavadot laiku kopā, strādājot un izklaidējoties,  un beigās, protams, vērot paveiktā darba rezultātu”.

Projekta gala rezultātā Krievu liceja jaunieši cer izveidot ilgstošu sadarbību ar bērnunama-patversmes “Priedīte” audzēkņiem.

Bērnu patversmes vadītāja Ludmila Smikova stāsta, ka šis projekts no paša sākuma viņai licies interesants. Viņa uzskata, ka pats galvenais ir bērnu prieks un socializācija: “Es atbalstu, ka pie mums ciemojas jaunieši, jo komunikācija mūsu bērnus iedrošina dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Es būšu pateicīga katram projektam, kas veicinās bērnu sadarbību ar plašāku sabiedrību”.

Sadarbības laikā tika organizēta literārā darbnīca: jaunieši iepazinās ar Imanta Ziedoņa daiļradi. Vēlāk pašu izveidotajās radošajās darbnīcās tika adītas segas kokiem, lai turpmāk izrotātu bērnu-patversmes pagalma teritoriju jaunajā modernajā stila „Yarnbombing”. Projekta beigās skolēni sarīkoja svētku pasākumu „Mēs esam draugi”: tika organizētas stafetes, spēles un noslēguma talantu koncerts.

Skolēnu darba grupas vadītāja Jeļena Vasiljeva uzskata, ka šādi projekti pozitīvi ietekmē gan patversmes bērnus, gan arī skolēnu ikdienu: „Ikviens viņu smaids bija sirsnīgs un prieka pilns. Man tas ir vislielākais panākums, bet viņu draudzība - vislielākā bagātība.”

Skolēni projektu novērtē pozitīvi. Iesaka arī citiem apciemot bērnu namus-patversmes, lai dāvātu sirsnīgu prieku, līdzjūtību un maigumu. Bērniem ir svarīga komunikācija ar jauniem cilvēkiem, jo viņu dzīvē tā patiesi pietrūkst.

Karmena Karole šādā projektā piedalījās pirmoreiz. Viņa bija pārsteigta, ka bērni ir tik atvērti un laipni: „Mani patiešām pārsteidza tas, ka bērni tik viegli un ātri mums atvērās. Nepazīstot nevienu no mums, viņi nebaidījās un viegli uzsāka saziņu”. Cits projekta dalībnieks Vladislavs Verigo atzina, ka tik ātri nekad ne ar vienu agrāk nav sadraudzējies: „Pie manis pienāca, paņēma aiz rokas un sāka ar mani runāt, tas bija ļoti negaidīti”.

Jāpiebilst, ka šogad projekts norisinājies ar Daugavpils domes atbalstu. Projekta laikā arī tapusi filma, kuras mērķis ir mēģināt sagraut stereotipus par bērnunama-patversmes audzēkņu nespēju socializēties un mijiedarboties ar citiem sabiedrības pārstāvjiem. To jūs varat noskatīties zem raksta video sadaļā.

https://www.youtube.com/watch?v=9ofTeYshaS0

Deniss Kozlovs, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja 11. klases skolnieks