„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Šonedēļ visā Latvijā notiks pasākums „Satiec savu meistaru! 2017”

Jau šīs nedēļas izskaņā – no 2017. gada 31. marta līdz 2. aprīlim tautas lietišķās mākslas meistari, amatnieki, stāstnieki, muzikanti un dziedātāji 167 vietās visā Latvijā aicinās uz pasākumu “Satiec savu meistaru! 2017”. Atrodi savu meistaru mājas lapā www.satiecsavumeistaru.lv, kā arī digitālajā meistaru kartē www.1188.lv/iesaka/meistaru-karte.

Latgalē Dagdas novadā varēs apgūt makšķerēšanas prasmes, Līvānu novada kultūras centrs piedāvās iepazīt kāzu tradīcijas - teicēju atmiņu stāstus, mičošanu, tradicionālos kāzu ēdienus. Vārkavas novadā ikviens aicināts uz dūmu pirti, savukārt Viļānu novadā meistari iepazīstinās ar gavēņa laika ēdieniem (Murcovka, Pampuškys, Botva, Cyuku pupu kotleti).

 Aicinām pie meistariem pieteikties iepriekš, jo vairākās norišu vietās apmeklētāju skaits ir ierobežots!

 Uz individuālām nodarbībām, atvērtām darbnīcām, paraugdemonstrējumiem, lekcijām, koncertiem, dančiem un kopīgu muzicēšanu aicinās vairāk nekā 440 meistaru visos Latvijas novados, Rīgā, kā arī pirmo reizi ārpus Latvijas – Luksemburgā. Būs iespējams apgūt aušanu, adīšanu, dažādus rokdarbus, koka, metāla un ādas apstrādi, rotu izgatavošanu, pinumus un keramiku. Pie meistariem varēs iepazīt varēs pirts tradīcijas, muzicēšanu, klausīties stāstniekus, kā arī apgūt daudzas citas prasmes.

 Centrālais “Satiec savu meistaru! 2017” pasākums Rīgā notiks 1. aprīlī, Swedbank Latvija centrālajā ēkā un parkā (Balasta dambī 15). Pasākumā kā lieliem, tā maziem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs unikāla iespēja kopā ar 30 Latvijas meistariem apgūt viņu amatu noslēpumus – izzināt adījumu tapšanas ceļu no vilnas ieguves līdz latvisko rakstu ieadīšanai košos apģērbos, izkalt savu svētku monētu, iemācīties retas prasmes no frivolitē mākslas līdz zedeņu žogu tapšanai, kā arī iesaistīties daudzos citos meistarstiķos un kuplā dalībnieku pulkā izdejot mīļākās tautas rotaļas. Tāpat svētku apmeklētājus priecēs Latvijas labumu tirdziņš un plaša koncertprogramma ar tādām grupām kā “Auļi”, “Ilģi” u.c. Dalība pasākumā bez maksas.

 “Satiec savu meistaru!” tradicionāli norisināsies vienlaikus ar projektu „Eiropas amatu prasmju dienas”, kas aizsākts 2002.gadā Francijā un kļuvis par plašāko starptautisko pasākumu, kas veltīts amata prasmju saglabāšanai, popularizēšanai un tālāknodošanai. 2017.gadā šajā akcijā piedalās jau 19 Eiropas valstis. Šī gada pasākuma centrālā tēma ir “Saišu stiprināšana”, akcentējot saikni starp mākslu un zinātni, tradīciju un inovācijām, prasmēm un eksperimentiem, paaudzēm, meistariem un mācekļiem.

“Eiropas amata prasmju dienas” mājas lapa: www.journeesdesmetiersdart.fr/

 Projekta „Satiec savu meistaru!” mērķis ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.