„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu augsta riska teritorijās būtiski mazinājusi saslimstību

Bērnu mērķtiecīga vakcinācija pret ērču encefalītu par valsts līdzekļiem augsta riska teritorijās pēdējo gadu laikā ļāvusi būtiski samazināt saslimušo bērnu skaitu. Ja pirms 15 gadiem bērnu īpatsvars no kopējā ērču encefalīta slimnieku skaita bija 12-14%, vakcinācijas rezultātā tas samazinājies līdz 3-4%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Būtiski, ka zemu saslimstību bērnu vidū izdevies saglabāt 3-4% robežās arī pērn, kad kopējais ērču encefalīta slimnieku skaits valstī pēc ilgāka laika atkal palielinājās aptuveni par 30%. „Tas apliecina, ka valsts izvēlētā taktika par valsts budžeta līdzekļiem aizsargāt bērnus ērču encefalīta endēmiskajās teritorijās, kur slimo visvairāk, ir bijusi pareiza,” uzsver SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pērn Latvijā ar ērču encefalītu saslima 230 cilvēki, no tiem deviņi bija bērni vecumā līdz 17 gadiem, kas veidoja 3,9% no kopējā slimnieku skaita.

Pēc SPKC aprēķiniem, Latvijā ērču encefalīta endēmiskajās teritorijās valsts apmaksātā vakcinācija pret ērču encefalītu kopumā ir veikta aptuveni 75% bērnu. Pilnīgi precīzu datu par vakcinācijas aptveri nav, jo daļa bērnu, kuru dzīves vieta deklarēta endēmiskajās teritorijās, tajās nedzīvo.

2016.gadā valsts apmaksātā vakcinācija pret ērču encefalītu veikta 11 192 bērniem, kuri dzīvo endēmiskajās teritorijās, kā arī bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, 2015.gadā – 11 010 bērniem, bet 2014.gadā – 12 069 bērniem, liecina SPKC dati.

Jau vēstīts, ka par augsta riska teritorijām, kur bērni var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, SPKC šogad atzinis 27 Latvijas novadus. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad par augsta riska teritoriju atzīts arī Gulbenes novads, kur saslimstība ar ērču encefalītu ir sasniegusi 32 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācijai visā Latvijas teritorijā, kā arī bērnu vakcinācijai endēmiskajās teritorijās vecumā no 1 līdz 11 gadiem paredzēta vakcīna Encepur Children, vecumā no 12 līdz 15 gadiem – vakcīna TicoVac 0,25 ml, bet vecumā no 16 līdz 17 gadiem – vakcīna Encepur Adult. Lai izveidotos noturīga imunitāte, ir jāsaņem trīs vakcīnas devas.

Vakcinācija ir labākais profilakses līdzeklis, lai gūtu drošu aizsardzību pret ērču encefalītu, un to var darīt ne tikai vasarā, bet visu gadu.

Lai saņemtu valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, bērna vecākiem jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un abpusēji jāvienojas par izdevīgāko vakcinācijas veikšanas laiku.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.