„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+2.6 °C
daļēji mākoņains

Latvijas mēroga fizikas konkursā Latgales reģiona finālā uzvar Līvānu 2. vidusskolas komanda

Latvenergo koncerna erudīcijas konkursa „Fizmix Eksperiments” Latgales reģiona finālā uzvar Līvānu 2. vidusskolas komanda FOTONS. Lai plūktu uzvaras laurus, skolēniem bija aktīvi jāapgūst fizika uz jāapsteidz pārējās 36 Latgales reģiona komandas. Jau jūlijā jaunieši kopā ar pārējo Latvijas reģionu labākajām komandām varēs izbaudīt godam nopelnīto uzvaru īpaši organizētā vasaras nometnē.

 Fināla kārtā komanda FOTONS uzskatāmi demonstrēja savas zināšanas un prasmes, iegūstot 82 punktus. Savukārt otrās vietas ieguvēji – komanda VEIKSMES FORMULA no Daugavpils Centra vidusskolas – nopelnīja 74 punktus, bet trešās vietas ieguvēji – komanda LAIKS no Daugavpils 3. vidusskolas – ieguva 60 punktus. Vairāk informācijas par komandām, to dalībniekiem un finālā iegūtajām vietām https://www.fizmix.lv/eksperiments/komandu-tops

 „Konkursa fināls dalībniekiem bija ļoti darbīgs – jauniešiem vajadzēja ne tikai nopelnīt iespējami daudz punktus, bet arī pašiem izvēlēties, kurus uzdevumus risināt – vairāk uzdevumus ar mazāku punktu vērtību, vai mazāk uzdevumus ar lielāku vērtību. Latgales reģiona fināla dalībnieki uzskatāmi parādīja, ka ar centību un cīņassparu var gūt panākums – viena komanda, kas tikai par mata tiesu kvalificējās finālam, noslēdza to ar spožu rezultātu,” stāsta konkursa mentors un žūrijas pārstāvis, Latvijas Universitātes Fizikas nodaļas vadītājs Guntars Kitenbergs.

 „Paldies visiem tūkstoš divi simti septiņdesmit diviem konkursa dalībniekiem, kuri pieņēma izaicinājumu un bija pietiekami drosmīgi, lai startētu vienā no sarežģītākajiem konkursiem Latvijā! Esmu pārliecināts, ka ieguvēji ir ne tikai finālisti, kuriem ir iespēja cīnīties par galveno balvu, bet visi dalībnieki, kuri veltīja laiku padziļinātai fizikas apgūšanai. Ceru, ka Latvenergo koncerna rīkotais erudīcijas konkurss būs palīdzējis apzināties fizikas zināšanu noderīgumu arī ārpus mācību stundām,” stāsta AS „Latvenergo” galvenais izpilddirektors Āris Žīgurs.

 Fināla kārtā skolēniem bija jārisina praktiski uzdevumi par tādiem tematiem kā jaunās tehnoloģijas, energoefektivitāte, projektēšana, mērinstrumenti, datu apstrāde u. c., kur pareizo atbilžu iegūšanai nepieciešamas fizikas zināšanas. „Fizmix Eksperiments” uzdevumi tapuši sadarbībā ar Elektrum Energoefektivitātes centru, izglītības uzņēmumu Lielvārds, Latvijas Universitātes Jauno Fiziķu skolu un Rīgas Tehnisko universitāti.

 Par erudīcijas konkursu

Latvenergo koncerns jau 22 gadus organizē fizikas erudīcijas konkursu 8. un 9. klašu skolēniem. Ik gadu tajā piedalās katra piektā Latvijas pamatskola. Konkursa mērķis ir saistošā veidā radīt jauniešos interesi par fiziku, parādīt, kā teorētiskās zināšanas iespējams izmantot praksē, kā arī mudināt jauniešus nākotnē izvēlēties inženiertehniskās profesijas.