„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.1 °C
neliels lietus

Nejūtot Latvijas un Lietuvas robežu

„Mēs braucam uz Daugavpili, jo šeit ir lētāk pārtika,” saka Zarasu iedzīvotāji, novietojot automašīnas pilsētas stāvvietās. Tieši to pašu saka daugavpilieši. Pie lielveikala Zarasos automašīnu ar Latvijas numuriem nebūt nav mazāk kā Lietuvas auto.

Starp divām pierobežas pilsētām – Daugavpili un Zarasiem – atrodas nelielais Medumu ciems, kura iedzīvotājiem, jo īpaši tiem, kam ir savs transports, dažkārt ir vienkāršāk aizbraukt un iepirkties Lietuvā nekā doties uz Daugavpili.

Galvenais iemesls ir tas, ka Lietuvas pilsētiņa atrodas tuvu, stāsta Medumu pagasta pārvaldes galvenā grāmatvede Leongina Božko: „Mums ir labi, līdz Zarasiem tikai septiņi kilometri. Parasti braucam uz veikalu. Turklāt pērn uzbūvēja jaunu ceļu – dažas minūtes mašīnā un jau esam klāt. Visur ir bezmaksas stāvvietas, tikai vienmēr līdzi jāņem pase. Reizi nedēļā noteikti braucam, galvenokārt pēc pārtikas. Iespējams, cenu ziņā nav izdevīgāk, toties ietaupām daudz laika.”

Jekaterina Soloveja strādā Medumos, dzīvo citur, taču arī viņa iepirkties parasti brauc uz Zarasiem: „Lai arī dzīvoju tuvāk Daugavpilij, man ir ērtāk braukt uz Zarasiem. Iepirkties parasti dodos pēc darba. Man ir svarīgi piena produkti – piens, siers, biezpiens, tur tie ir lētāki un kvalitatīvāki. Toties man labāk garšo Latvijas maize. Mēs gan speciāli nebraucam pēc lētākiem produktiem.”

Zarasu pastāvīgais iedzīvotājs Vitauts par cenām īpaši neinteresējas, bet uz Latviju brauc regulāri: „Līdz Daugavpilij nav tālu, bet, kad atvēra robežas, var aizbraukt vēl ātrāk. Mana sieva ir no Latvijas – Aizkraukles, tāpēc laiku pa laikam braucam turp.

Grūti pateikt, kas pie mums lētāks un kas – dārgāks. Par cenām daudz neinteresējos. Runā, ka daži produkti lētāki pie mums, savukārt citi – Latvijā. Ir arī atšķirīgi produkti. Uz Daugavpili braucam galvenokārt uz tirgu, parasti vasarā, ziemā sanāk reti, vienīgi pa ceļam.”

Kūrortu pierobežas dzīve

Medumi un Zarasi vēsturiski bijušas atpūtas vietas. Pēc pilsētas kņadas meži un ezeri palīdzēja atjaunot garīgo līdzsvaru. Nevienā no šīm vietām nebija lielu rūpniecisku  kompleksu. Taču atrašanās pierobežā lielas priekšrocības nedod. Lielākie plusi saistās ar sadzīves jautājumiem – Zarasu veikalu tuvums,  bet tikai tad, ja ir savs transports. Ciema iedzīvotāji saka, ka autobusu maršruts Daugavpils—Zarasi neesot īpaši ērts. Medumieši brauc pie kaimiņiem uz daudzajiem kultūras un sporta pasākumiem, īpaši vasarā. Pēc pievienošanās Šengenas zonai pieauga kustība Lietuvas virzienā, tā kā nav robežkontroles punkta, var ietaupīt laiku. Viens no ciema iedzīvotājiem pastāstīja, ka agrāk uz Lietuvu braucis tikai ar konkrētu mērķi, jo uz robežas varēja nostāvēt pusstundu vai pat stundu: „Tagad aizbraucam ātri. Dažkārt stāv robežsargi, pārbauda pases, un var doties tālāk. Patērē ne vairāk kā piecas minūtes.”

L. Božko uzsver – tā kā vairs nav jāstāv uz robežas, jebkurā brīdī var ātri aizbraukt uz Lietuvu: „Dažkārt pusdienlaikā paspējam aizbraukt turp un atgriezties. Vienā virzienā ceļā paiet ne vairāk kā desmit  minūtes, un, ja konkrēti zini, kas jāpērk, visu var paspēt.”

Zarasu mērs Nikolajs Gusevs pastāstīja, ka agrāk blakus bija rūpnieciski kompleksi, bet ne tik lieli kombināti kā Utenā. Lietuvas pierobeža turpina tradīciju, kas izveidojusies vēsturiski, -- tūrisma jomas attīstību.

Parki, ezeri un vasara

Medumu pagasts atrodas aizsargājamā dabas teritorijā, un tas ierobežo saimniecisko darbību. Ja kāds  vēlēsies atvērt ciemā ražotni, tai jāatbilst terminam „dabai draudzīga uzņēmējdarbības vide”. Pagasta pārvaldē pastāstīja, ka no Lietuvas nav bijis priekšlikumu uzsākt biznesu. Ir bijuši pāris Latvijas uzņēmēji, kuriem bija uzņēmējdarbības attīstības plāni, bet reālitātē nekas netika darīts.

Medumi cenšas izmantot esošos resursus – ezeru un parku. Lai arī Zarasos atpūtai  pie sava ezera dažos gados izveidoja kvalitatīvu infrastruktūru un tur vasarā var satikt daudz Daugavpils iedzīvotāju, Medumos karstās vasaras dienās pie ezera blakus parkam redzamas automašīnas galvenokārt ar Lietuvas numuriem, kā arī biežāk dzirdama lietuviešu valoda.

300 ezeru reģions

„Ja cilvēks saka, ka viņš ir no Zarasiem, pirmā asociācija ir -- ezeru zeme. Ap mūsu pilsētu ir septiņi ezeri, bet reģionā – vairāk nekā 300. Vieni saka – 306, otri – 308, ja skaita tos, kuri atrodas uz robežas,” stāsta N. Gusevs. „Pilsētas ģerbonis, kurā attēlota brieža galva ar zivs ķermeni, simbolizē mūsu bagātību – daba un mēs aktīvi attīstām ar dabas objektiem saistīto tūrisma jomu.”

Izņemot pārtikas iegādi, katrai pusei ir savas priekšrocības, kuru dēļ cilvēki brauc turp un atpakaļ. Latvijas iedzīvotāji vasarā dodas galvenokārt uz Zarasu ezeru. Savukārt Zarasu iedzīvotāji izmanto Latvijas otrās lielākās pilsētas tuvumu, apmeklējot teātri, koncertus, Olimpisko centru, Ledus halli, ziemā daudzi lietuviešu tūristi brauc slēpot uz Egļukalnu.

„Pateicoties Šengenas zonai un vienotas valūtas ieviešanai, daudz kas ir mainījies. Mēs biežāk braucam pēc pakalpojumiem uz Latviju, pie mums brauc pēc pārtikas. Latvijas tūristiem īpaši patīk dažādi pasākumi, kuri saistīti ar mūsu kultūras mantojumu. Obligāti tiek nogaršoti cepelīni. Zarasu iedzīvotājiem dažkārt ir vienkāršāk aizbraukt uz Daugavpili, lai nopirktu kādu lietu, nekā speciāli doties uz Viļņu,” stāsta Zarasu pašvaldības vadītājs.

Iedzīvotāju kļuvis mazāk

Iedzīvotāju aizplūšana ir gan Latvijas, gan Lietuvas galvenā problēma. Vēl pirms dažiem gadiem Medumos bija vidusskola, tagad – pamatskola. Kāds būs tās turpmākais liktenis, nav zināms.

N. Gusevs stāsta par jauniešu aizbraukšanu: „Iedzīvotāju skaita samazināšanos pirmās izjūt mazās pašvaldības, tā ir arī pie mums. Iedzīvotāju skaits rajonā sarūk. Jaunatne aizbrauc, bet ir arī tādi, kas atgriežas, veido savu saimniecību.

Savukārt lielpilsētu iedzīvotāji brīvdienās brauc atpūsties pie mums. Piektdien braucot uz Viļņu, uz mūsu pusi virzās pastāvīga mašīnu plūsma. Zinu, ka brīvdienās brauc uz Zarasiem, uz lauku mājām, tepat ir Daugavpils, pie reizes var aizbraukt uz turieni darīšanās.”

Fakts

Zarasus un Medumus vieno leģendārās basketbolistes Uļjanas Semjonovas vārds. Sportistes dzimtās mājas ir Medumu pagastā, bet viņa dzimusi Zarasos, jo līdz Zarasu dzemdību nodaļai bija tuvāk nekā līdz Daugavpilij. Vēlāk, kad sportistes Uļjanas zvaigzne iedegās aizvien spožāk, Lietuvas sporta funkcionāri centās izmantot to, ka U. Semjonova dzimusi Zarasos, bet viņa oficiāli pārstāvēja Latviju.