„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Konsultācijas par robežu sakārtošanu apvidū varēs saņemt līdz jūlija beigām

Valsts zems dienests (VZD) pagarina informatīvo kampaņu „Robežām ir jābūt kārtībā”, tāpēc zems īpašniekiem vēl līdz mēneša beigām būs iespēja saņemt kompetentu VZD speciālistu konsultācijas par zemes vienību robežu un robežzīmju sakārtošanu un atjaunošanu.

Kampaņas uzziņu tālrunis 67038677 būs atvērts un zemes īpašnieki varēs  saņemt konsultācijas jūlija mēneša pirmdienās un otrdienās (15., 16., 22., 23., 29., 30. jūlijā). Zvani tiks pieņemti laika posmā no plkst. 14:00 līdz plkst. 15:30.

Kopš uzziņu tālruņa atklāšanas 4. jūlijā, ik darba dienu tiek saņemti vairāki zvani, un zvanu skaitam ir tendence palielināties. Visbiežāk zemes īpašniekus interesē robežu atjaunošanas izmaksas, robežu atjaunošanas process, kādos gadījumos nepieciešama zemes vienības atkārtota uzmērīšana, kā arī citi specifiski jautājumi, kas saistīti ar konkrētu zvanītāja gadījumu.

VZD sniedz atbildes uz dažiem no jautājumiem:

  • VZD neveic robežu atjaunošanu, bet gan reģistrē zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificēta mērnieka iesniegtos zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, kas apliecina veikto darbu tiesiskumu.
  • Robežu atjaunošana nav bezmaksas pakalpojums, tāpat tas netiek finansēts no valsts, jo saistīts ar privāta īpašuma uzturēšanu, tomēr tas ilgtermiņā atrisinās daudzus nepatīkamus gadījumus un saglabās labas attiecības ar kaimiņiem. Izcenojumus robežu atjaunošanai var noskaidrot vēršoties pie jebkura zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificēta mērnieka.
  • VZD nav pieejama informācija par to zemes vienību robežzīmēm, kas būtu jāatjauno. Šādu informāciju var sniegt sertificēts mērnieks pēc zemes vienības robežas apsekošanas.
  • Atbildes uz citiem biežāk uzdotajiem jautājumiem var lasīt VZD tīmekļa vietnē www.vzd.gov.lv sadaļā „E-konsultants”.

VZD kampaņu uzsāka šā gada jūnijā ar mērķi informēt sabiedrību par robežu un robežzīmju atjaunošanas vai zemes vienību platību precizēšanas un aktualizēšanas kārtību. Kā arī vērst zemes īpašnieku uzmanību tam, ka zemes vienību robežzīmju uzturēšana un to savlaicīga atjaunošana apvidū ir iespēja izvairīties no robežu strīdiem, netīšas būvniecības un saimnieciskās darbības kaimiņa īpašumā vai pārpratumiem nekustamā īpašuma pirkšanas vai pārdošanas gadījumā.

Detalizētu informāciju par robežu un robežzīmju atjaunošanu vai zemes vienību platību precizēšanu un aktualizēšanu var saņemt vēršoties pie zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētiem mērniekiem.

Plašāka informācija un atbildes uz aktuālākajiem jautājumiem pieejamas VZD tīmekļa vietnē: www.vzd.gov.lv