„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Pasaules tirgus situācija izraisa diskusijas par piena cenu Latvijā

Pasaules biržās turpina pieaugt piena iepirkuma cenas, kas skaidrojams ar sarežģītu situāciju vienā no lielākajām piena ražotājvalstīm - Jaunzēlandē, tā piedzīvo lielāko sausumu 30 gadu vēsturē. Latgalē lielākā piena pārstrādātāja AS “Preiļu siers” valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts atzīst, ka piena cena kāpj katru mēnesi, taču uzskata, ka ar saukļiem situāciju ietekmēt nevar.

Latvijā piena iepirkuma cena sasniegusi vasarai netipisku rādītāju - 0,21 lats par vienu kilogramu jeb 210 lati par vienu tonnu piena. Līdz ar to ir izraisījusies polemika starp piena pārstrādātājiem un tirgotājiem. Piena cenas kāpums pasaules tirgos liks rūpniekiem celt piena produktu cenu, un viņi cer panākt lielveikalu uzcenojuma samazinājumu, lai patērētājs nejustu cenas celšanos. Sāk milzt konflikts starp piena produktu ražotājiem un tirgotājiem, kas nevēlas pieļaut piena produktu cenu kāpumu veikalos.

J.Šņepsts atturējās prognozēt, kādas būs cenas nākotnē, kā attīstīsies tirgus situācija. Viņaprāt lauksaimniekiem vairāk vajadzētu satraukties par graudu iepirkuma cenu samazināšanos. Laikrakstā “Diena” viņš arī uzsver, ka piena iepirkuma cenu nosaka ne jau iekšējais tirgus, bet eksporta cena, bet lielo veikalu tīklu faktiskais monopolstāvoklis nevienam nav noslēpums.

Mazumtirdzniecības veikalu tīkli “Rimi” un “Maxima” esot saņēmuši atsevišķus cenu paaugstinājuma pieprasījumus no dažādiem piena ražotājiem. Cenas paaugstinājums norādīts aptuveni piecu procentu robežās.