„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+5.3 °C
apmācies

Teātra festivāls atdzīvinās Daugavpils cietoksni un kara hospitāli

Šodien atklās teātra festivālu darbnīcu „Telpa Daugavpils”, kas noritēs līdz 15. septembrim un ko rīko Daugavpils teātris sadarbībā ar Daugavpils pašvaldību un Valsts Kultūrkapitāla fondu. Festivāla galvenās norises ieplānotas cietokšņa bijušā kara hospitāļa ēkā.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs un idejas autors režisors Georgijs Surkovs pastāstīja, ka Daugavpilī ieradīsies 15 jaunie režisori, scenogrāfi un dramaturgi no Rīgas, Krakovas un Maskavas, kuri darbnīcās vieslektoru vadībā kopā ar Daugavpils teātra aktieriem radīs piecas piecpadsmit minūtes garas teātra performances. Tiks izveidotas piecas režisora, scenogrāfa un dramaturga komandas, un katra no tām iestudēs izrādi 15 minūšu garumā. Katrai no piecām komandām tiks piešķirta viena telpa hospitāļa ēkā, kurā ļauties teatrālam eksperimentam.

Festivāla noslēgumā 15. septembrī šie pieci darbi tiks nodoti vērtējumam teātra kritiķiem un lūgtajiem viesiem kā vienota izrāde.

Festivālā piedalīsies režisori Kristīne Vītola, Jānis Mūrnieks, Viesturs Roziņš, Valērija Surkova (Krievija) un Lucina Sosnovska (Polija), scenogrāfi Einārs Timma, Oskars Točs, Berta Vilipsone, Elīna Milta un Dace Sloka, dramaturgi Laura Luņeva, Justīne Kļava, Madara Rampāne un Matīss Gricmanis, kā arī aktieri Laura Atelsone, Liene Sebre, Lauma Balode un Daugavpils teātra trupa.

Apmeklējot darbnīcas, festivāla dalībnieki un interesenti varēs piedalīties ievērojamu teātra jomas profesionāļu meistarklasēs. Festivālā viesosies viena no pazīstamākajām Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvēm - Ukrainas dramaturģe Natālija Vorožbita, kuras lugas ir uzvestas Anglijā, Latvijā, Krievijā u.c. Lekcijas lasīs kustību režisors un Krievijas prestižās teātra skolas MXAT pasniedzējs Andrejs Urajevs, kā arī kino un teātra režisore Valērija Surkova (Krievija).

Vienlaikus Daugavpils cietoksnī Marka Rotko mākslas centrā noritēs starptautiskais mākslas plenērs, ar kura dalībniekiem notiks cieša sadarbība, veidojot instalācijas – „pieminekļus” katrai festivāla laikā radītajai performancei un to skartajām tēmām.