„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+4.6 °C
apmācies

Kas dzīvo Zelta Dibenā?

Ciems Zelta Dibens, kas atrodas Preiļu novada Saunas pagastā, ir tik unikāla un reta vārdu salikuma nesējs, ka portāls www.neogeo.lv to ir ielicis jocīgo vietu nosaukumu kartē.

Tur no 6 viensētām ir saglabājusies tikai viena vismaz 100 gadus veca māja, daudzreiz pārcelta no vienas vietas uz otru. Uz sliekšņa mūs sagaidīja Monika Pudule, kurai būs astoņdesmit.

Monikas kaimiņiene Aira, rakstnieka Andreja Upīša māsas meita (todien viņa bija izbraukusi uz Rīgu), bieži ir stāstījusi sava tēva stāstīto, ka Pirmajā pasaules karā kāds muižkungs ir bēdzis uz rietumiem, viņam līdzi bijis tik daudz zelta, ka paguris nest to. Tāpēc viņš to esot apracis turpat, kur atvilcis elpu. Patiesais stāsts vai varbūt leģenda klejojusi no mutes mutē arī pēc kara, tomēr ļaudis vēlāk šo vietu nodēvējuši par Zeltsalu, tad par Dzelzavu, bet no 50. gadiem saglabājies nosaukums Zelta Dibens.

Kur tad muižkungs apraka to zeltu, turpināju tincināt Moniku. Sirmgalve, aci piemiedzot, atjokoja: „Ja es zinātu, kur tas zelts aprakts, to būtu izrakusi jau sen!”

 Visu rakstu lasiet 6.septembra numurā.