„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Fotoakcija "Latgalieši portretos"

Latgales fotogrāfu biedrība/Krāslavas foto klubs „Zibsnis””/Daugavpils fotostudija „Ezerzeme F”

FOTOAKCIJAS „LATGALIEŠI PORTRETOS”

N O L I K U M S

Fotoakciju „Latgalieši portretos” (turpmāk „Fotoakcija”) rīko biedrība „Latgales fotogrāfu biedrība”, biedrība „Foto klubs „Zibsnis”” un biedrība Daugavpils fotostudija „Ezerzeme F” (turpmāk „Rīkotāji”) ar mērķi izveidot ceļojošo fotogrāfiju izstādi „Latgalieši portretos”, atklājot latgaliešu dabu, popularizējot fotogrāfiju kā mākslu, kā arī stiprinot Latgales fotogrāfu apvienību sadarbību un kuplinot fotogrāfu saimi.

Mērķa sasniegšanai Rīkotāji aicina ikvienu, kurš aizraujas ar fotogrāfiju, līdz 2013. gada 18. oktobrim iesniegt ne vairāk kā 3 paša uzņemtas, portreta žanram un fotoakcijas idejai atbilstošas fotogrāfijas, iesūtot tās uz foto.zibsnis@inbox.lv.

Fotogrāfijām jābūt JPEG formātā, ar izšķirtspēju, kas nav mazāka kā 3008x2000 pikseļi, un izmēru, kas nav mazāks par 3MB/ 4000 x 2600 pikseļi, un izmēru, kas nav lielāks par 10MB, 300dpi.

Fotogrāfijai jāpievieno nosaukums un īss apraksts (ne vairāk kā 200 rakstu zīmes), kā arī autora vārds, uzvārds, tālruņa numurs un e-pasts. Aprakstā Rīkotāji aicina sniegt informāciju par to, kad un kur tapusi fotogrāfija, kas tajā atainots, kā arī citi ar darba uzņemšanu saistīti interesanti fakti.

Uz fotogrāfijas nedrīkst būt autora vārda un uzvārda, logo vai digitāli izveidots rāmis. Fotogrāfiju nedrīkst pārmērīgi, uzkrītoši apstrādāt ar digitālajām attēlu apstrādes programmām Pieļaujama attēla kadrēšana, gaišuma, kontrasta un asuma korekcija.

Par portretu fotogrāfijā tiek uzskatīts viens no tēlotājas mākslas žanriem, kurā tiek atveidota, individualizēta konkrēta persona vai personu grupa. Svarīgākie aspekti, kurus atklāj portrets ir cilvēks, viņa raksturs, būtība, dzīve. Lai atklātu šīs šķautnes, fotogrāfam jāveido noteikta, katram portretam atbilstoša noskaņa, jāizmanto visi pieejamie kompozīcijas, kadrējuma, krāsu un apgaismojuma likumi. Novārtā nedrīkst atstāt arī fotografējamā emocijas, kas ir būtisks elements kopējās noskaņas veidošanā. Labā portreta fotogrāfijā ir gan emocijas, gan savs stāsts.

Rīkotāju izveidota ekspertu komanda līdz 2013. gada 31. oktobrim, atlasīs 30 darbus topošajai izstādei „Latgalieši portretos”. Kritēriji – fotogrāfijas saturs (saprotami atspoguļota latgaliešu būtība, mentalitāte, dzīvesveids, tradīcijas, vērtības utt.), radošums fotogrāfijā un fotogrāfijas kvalitāte.

Atlasīto fotogrāfiju autori līdz 2013. gada 13. novembrim tiks uzaicināti uzticēt fotogrāfiju izdruku (izmēri 30x40 vai 30x45) Rīkotājiem, pārskaitot 2,00 Ls par katru fotogrāfiju uz Rīkotāju norādītu kontu, vai iesniegt fotogrāfijas papīra formātā iesniegt:

    Krāslavā, Skolas ielā 7 (kontaktpersona Gunta Čižika, tel.nr.22013825, gunta@kraslava.lv);

    Preiļos, Raiņa bulvārī 9 (kontaktpersona Igors Pličs, tel. nr. 29121689);

    Daugavpilī – vienojoties par tikšanās vietu ar Svetlanu Pokuli, tel. nr. 28343411;

    Andrupenē – vienojoties par tikšanas vietu ar Daini Plataci, tel. nr. 29254747;

    Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 114 (kontaktpersona Juris Laizāns, tel.nr.29295866).

Izstādes atklāšana plānota Andrupenē, Latgales Lauku sētā, par godu Valsts svētkiem – 2013. gada 18. novembrī.

Iesūtot fotogrāfijas un atsūtot korektu (patiesībai atbilstošu) informāciju uz norādīto e-pastu, fotoakcijas dalībnieks piekrīt izpildīt visus Nolikumā minētos nosacījumus un prasības.

Iesūtot fotogrāfijas, fotoakcijas dalībnieks automātiski apstiprina savas autortiesības uz konkrēto darbu, uzņemas pilnu juridisko atbildību, kas saistīta ar autortiesību vai trešo pušu tiesību pārkāpumiem, ļauj Rīkotājiem izmantot darbu pēc saviem ieskatiem, kas saistīti ar fotoakcijas norisi, tās atspoguļošanu masu medijos, sociālajos tīklos un izvietošanu izstādē bez atlīdzības.

Rīkotāji neuzņemsies atbildību, ja nebūs iespējams sazināties ar fotogrāfiju autoriem nekorekti norādītas kontaktinformācijas dēļ. Rīkotājiem ir tiesības pēc atlases neizstādīt fotogrāfiju izstādē, ja autors nenodrošina fotogrāfiju sagatavošanu noteiktā papīra formātā līdz 13. novembrim.