„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Daugavpilī 27. septembrī norisināsies Latgales Eirodiena – iespēja uzņēmējiem un iedzīvotājiem gūt atbildes uz visiem jautājumiem par eiro

Vai mainīsies pensijas un algas?”, „Vai jāpārslēdz darba līgumi?”, „Kad un kur labāk mainīt naudu?” – uz sabiedrībā aktuālajiem jautājumiem vairāk nekā 10 iestādes sniegs atbildes reģionālajā pasākumā – Eirodiena Latgalē, kas norisināsies 27. septembrī no plkst. 13:00 līdz 19:00 Daugavpilī, Vienības laukumā. Pasākumu atklās finanšu ministrs Andris Vilks. Savukārt Daugavpils Vienības namā norisināsies uzņēmēju forums par iniciatīvu „Godīgs eiro ieviesējs” un eiro ieviešanas vadlīnijām no plkst. 11:00 līdz 16:30.

 „Līdz eiro ieviešanai Latvijā atlikuši mazāk nekā četri mēneši. Lai pāreja uz eiro noritētu ērti, vienkārši un droši, ikvienam ir svarīgi būt informētam par šīs pārejas praktisko pusi. Jau šobrīd ir pieejama plaša informācija par eiro gan no valsts, gan uzņēmēju puses, tomēr bieži vien mums katram ir savi, ļoti konkrēti un specifiski jautājumi, ko gribam noskaidrot un izrunāt ar kompetentiem speciālistiem. Eirodiena ir iespēja ikvienam uzdot tieši šos jautājumus valsts zinošākajiem ekspertiem savas dzīvesvietas tuvumā,” uzsver Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene.

 Seminārā reģiona uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem, kā arī komunikācijas un finanšu speciālistiem iespēja saņemt aktuālāko informāciju par pārejas procesu uz eiro. Sarunā ar ekonomikas ekspertiem varēs uzzināt par eiro ietekmi uz Latvijas ekonomiku un riskiem un ieguvumiem uzņēmumiem. Veicinot uzņēmēju pieredzes apmaiņu, zinoši lektori stāstīs par pārmaiņu vadību uzņēmumos, divu valūtu paralēlo apriti, kā arī iespējām, ko uzņēmuma reputācijas veidošanā sniedz iniciatīva „Godīgs eiro ieviesējs” un citiem jautājumiem. Semināra otrajā daļā finanšu speciālistiem valsts iestāžu lektori informēs par svarīgākajām nodokļu un grāmatvedības jomas izmaiņām un atbildēs uz praktiķu jautājumiem.

 Savukārt iedzīvotājiem atbildes par pensiju un pabalstu aprēķinu un izmaksu sniegs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbinieki, bet darba tiesību speciālisti konsultēs darba ņēmējus par pievienošanās eirozonai ietekmi uz darba līgumiem un algu. Uzņēmumu pārstāvji no īpašnieka līdz grāmatvedim varēs sev interesējošo izzināt, iztaujājot Valsts ieņēmumu dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras un citu institūciju ekspertus. Savukārt Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra speciālisti varēs pastāstīt gan par cenu paralēlo atspoguļošanu, gan citām ar eiro saistītām pārmaiņām, kā arī kliedēt sabiedrībā jau radušos mītus. Atbildes uz iedzīvotāju un uzņēmēju jautājumiem sniegs arī citi valsts iestāžu un lielāko komercbanku eksperti.

 Informatīvo pasākumu vadīs un ekspertus iztaujās Latvijas Radio raidījuma “Kā labāk dzīvot” vadītājs Valters Krauze. Eirodienā ikviens varēs iepazīt citu eirozonas valstu monētas un Latvijas eiro īpašo dizainu, kā arī uzskatāmā veidā uzzināt nozīmīgākos eiro ieviešanas datumus un ieteicamo rīcību. Lai attīstītu ieradumu novērtēt produktu cenas eiro, visiem apmeklētajiem būs iespēja izteikt savas prognozes – cik eiro maksā ar precēm pilni lielveikala iepirkumu ratiņi. Precīzākais minētājs visu ratu saturu saņems balvā. Balva – pārtikas grozs no Rimi 100 eiro vērtībā – gaida arī to, kuri vispareizāk aizpildīs Eirodienas testu, pārbaudot savas zināšanas par eiro ieviešanas praktisko pusi. Apmeklētājām būs iespēja izmēģināt, kā viņu profils izskatītos uz eiro monētas, un iemūžināt to fotogrāfijā. Daloties ar attēlu draugiem.lv eiro lapā (draugiem.lv/eiro.lv), varēs citiem ļaut novērtēt savu līdzību ar Zelmas Braueres jeb pirmskara Latvijas pieclatnieka tautumeitas leģendāro tēlu un laimēt īpašu ekskursiju pie Latvijas eiromonētas plastiskā dizaina autores. Bērnu stūrītī pasākuma jaunākie dalībnieki varēs iepazīt jauno valūtu ar izzinošu spēļu palīdzību.

 Kopumā plānotas piecas reģionālās Eirodienas – divas no tām notika Kurzemes pusē – 6.septembrī Ventspilī un 20.septembrī Liepājā, savukārt Latgales reģiona pasākums 27.septembrī notiks Daugavpilī, Zemgales – 4.oktobrī Jelgavā, bet Vidzemes – 11.oktobrī Valmierā. Ar detalizētu pasākuma programmu kā arī ar informāciju par eiro var iepazīties interneta vietnē eiro.lv un zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80003000.

 Papildu informācija:

Ināra Rubene

LR Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja

Tālrunis: 67095417, e-pasts: inara.rubene@fm.gov.lv

Elīna Kalniņa

Komunikācijas aģentūras/ Edelman Affiliate

Eiro komunikācijas koordinatore

Tālr. 22018527, e-pasts: elina.kalnina@ka.lv

 
 

EIRODIENAS 2013

NORISE

 

×         6.septembrī Kurzemē (Ventspilī),

×         20.septembrī Kurzemē (Liepājā),

×         27.septembrī Latgalē (Daugavpilī),

×         4.oktobrī Zemgalē (Jelgavā),

×         11.oktobrī Vidzemē (Valmierā).

PROGRAMMA

 

11:00 - 16:30 Uzņēmumu īpašniekiem un darbiniekiem

13:00 – 19:00 Iedzīvotājiem

 

Seminārs uzņēmumu īpašniekiem, vadītājiem, mārketinga un komunikācijas speciālistiem

  1. Semināra atklāšana ar valsts un pašvaldības amatpersonu līdzdalību
  2. Latvija eiro zonā – šodienas bažas un nākotnes ieguvumi: ekonomista viedoklis
  3. Iniciatīva „Godīgs eiro ieviesējs” un eiro ieviešanas pieredze: Andris Vanags, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis, SIA Sakret direktors

 

Seminārs finanšu speciālistiem par eiro ieviešanas praktiskajām vadlīnijām

14:00 Ievads

14:10 Grāmatvedības uzskaites joma un valūtas kursu piemērošana

14:40 Nodokļu maksājumu joma

15:00 Kases aparātu un kases sistēmu pielāgošana eiro

15:30 Cenu atspoguļošanas jautājumi

15:50 Pamatkapitāla pārrēķina jautājumi

16:00 Skaidras naudas priekšpiegādes

16:10 Noslēgums

 

13:00 Eirodienas atklāšana

13:30 Dzīve ar eiro: kas jāzina ikvienam

14:00 Eiropas iespējas jauniešiem

14:30 Senioru pusstunda

15:00 Muzikāls priekšnesums

15:30 Svarīgākais tiem, kas saņem pabalstus

16:00 Par eiro darba ņēmējiem

16:30 Nauda bankā, miers mājās!

17:00 Kā pircējam justies droši ar eiro?

17:30 Dzīve ar eiro: kas jāzina ikvienam

18:00 Lielās balvas ieguvēja paziņošana

18:15 Noslēguma koncerts

 

 

DALĪBORGANIZĀCIJAS

Valsts ieņēmumu dienests, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, Nodarbinātības valsts aģentūra, Valsts darba inspekcija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Latvijas Pasts, Finanšu ministrija, Ekonomikas ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas Garantiju aģentūra, Latvijas Hipotēku un zemes banka, Swedbank, Banka Citadele, SEB banka.

 

Atnāc un uzdod savu eiro jautājumu!

Uzzini vairāk: