„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Cietoksnī ir uzstādīts pirmais čuguna ērglis

 

4.oktobrī Daugavpils cietoksnī uz Nikolaja vārtiem uzstādīja pirmo čuguna ērgli. Milzīgie ģerboņu simboli no vārtiem pazuda laikā līdz 1940. gadam, precīzs laiks nav zināms. Tagad tiks uzstādītas šogad izgatavotas  divas precīzas šo ērgļu kopijas.

To spārnu atvēziens ir gandrīz trīs metri, svars – 464 kg. Ērgļu kopijas izgatavoja Liepājā.

Kā teica projekta vadītājs un uzņēmuma „Ditton būve” pārstāvis Leonīds Grjaznihs, ērgļu uzstādīšana ir diezgan sarežģīts un ilgs process. Pirmā čuguna ģerboņa nostiprināšanai bija jāgatavojas vairākas dienas. Celtnieki nostiprināja vietas, kur tiks piestiprināti ērgļi, jo akmeņi, kas tos kādreiz turēja, bija izbiruši, tāpēc tos nostiprināja agrākajā vietā. Projekta vadītājs teica, ka Nikolaja vārtu restaurācijas laikā radušās grūtības. „Projekti tika gatavoti vairākus gadus, bet tagad viss notiek īsā laikā. Gandrīz katrs ķieģelītis bija jāapstrādā atsevišķi. Jāatzīmē, ka vārtos speciāli saglabās vietas, kur varēs iepazīties ar oriģinālo arhitektūru, nebojājot restaurāciju,” pastāstīja Leonīds Grjaznihs.

Celtniekus gaidīja daudzi pārsteigumi, kā rezultātā mainījās iepriekš ieplānoto darbu apjomi. Piemēram, drenāžas sistēma, kas bija jātīra, bija lielāka, nekā sākotnēji šķita. Kā teica Leonīds Grjaznihs, celtniekiem bija jāpēta vēsture un jāiepazīstas ar interesantiem faktiem. „Ir patīkami, ka šis objekts tika uzticēts tieši mums. Mums vēl jāveic rūpīgs darbs, bet, domāju, ka pēc pāris mēnešiem, kad galvenie darbi būs pabeigti, varēs priecāties par vārtu ārējo izskatu. Nākamajā nedēļā mēs plānojam sagatavot vietu un uzstādīt otru ērgli vārtu otrā pusē,” pastāstīja projekta vadītājs.