„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Strādājošie izvēlas neklātienes izglītību

Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņi secinājuši, ka daļa pamatskolu un vidusskolu skolēnu nepabeidz skolu, jo izvēlas strādāt. Tomēr pēc kāda laika strādājošie jaunieši apdomājas, ka ir vajadzīgs arī vispārējās vai arodizglītības atestāts, lai studētu augstskolās. Tāpēc viņi dodas mācīties uz neklātienes (vakara) skolām. Par neklātienes izglītību „Latgales Laiks” izjautāja Ilūkstes novada Sadraudzības vidusskolas direktori Aliti Kudiņu un neklātienes izglītības programmas skolēnus.

Marina Iftodija (12. klase, 42 gadi) sapņo kļūt par sociālo darbinieci, un neklātienes vidusskolas izglītība ir pirmais solis pretī mērķim. „Sākums bija grūts, tāpēc ka izjutu vecuma starpību starp skolasbiedriem un skolotājiem. Turklāt es pārtraucu mācīties pirms 25 gadiem, un tas ir pamatīgs pārtraukums. Tomēr ar skolotāju atbalstu un sapratni mācības norit sekmīgi. Mani atbalsta arī bērni, kuri mācās Sadraudzības vidusskolā dienas nodaļā. Tā kā man darbdienās jāstrādā, tad ir ērti mācīties vakarskolā, jo nodarbības notiek sestdienās un svētdienās,” pastāstīja M. Iftodija.

Kā novērojusi Alite Kudiņa, patiešām neklātienes izglītību izvēlas cilvēki vecumā no 20 līdz 45 gadiem ar mērķi sasniegt to izglītības virsotni, no kuras varēs pakāpties tālāk -- atrast labāku darbu vai iegūt augstāko izglītību. „Neklātienes izglītības programmas Ilūkstē tiek piedāvātas un īstenotas jau 15 gadus, un visu šo laiku mūsu skolēni ir pieaugušie (nepilngadīgie ir varbūt viens divi gadā), viņi neklātienes izglītību izvēlas jau paši nevis vecāku mudināti. Tāpēc attieksme pret mācībām ir ļoti nopietna, gandrīz visi skolēni pabeidz skolu,” teica A. Kudiņa.

 

Visu rakstu lasiet 11.oktobra numurā.