„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.9 °C
neliels lietus

Tautas fronte palīdzēja atjaunot Latvijas valsti

Slepus mastā uzvilktais sarkanbaltsarkanais karogs, Latvijas patriotu apvienošana, neoficiālas sapulces un pirmie mītiņi. Šīs un citas liecības, apvienotas izstādē un videofilmā „Daugavpils. Atmodas laiks”, ar ko Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs iepazīstināja 8. oktobrī, uzsver, ka pirms 25 gadiem sabiedrības iniciētā tautas kustība „Latvijas Tautas fronte” (LTF) un tās cilvēki panāca šķietami neiespējamo -- atjaunoja Latvijas valsti.  

Muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Valentīna Slavkovska ar kolēģiem cieņu LTF cilvēkiem apliecināja izstādē „Man pieder Tēvuzeme”, tā ir bagāta ar fotogrāfijām, dokumentiem, priekšmetiem, tostarp sarkanbaltsarkano karogu, kuru slepus Kalkūnē bija uzvilcis Jānis Racnačs. Izstāde ceļos pa skolām, tā uzrunās spēcīgāk par jebkuru patriotisma audzināšanas stundu.

Tāpat Gunta Kaminska filma „Daugavpils. Atmodas laiks” saviļņo līdz sirds dziļumiem. Tie ir toreizējā LTF Daugavpils nodaļas dibinātāja Jāņa Žugova, sarkanbaltsarkano karogu slepus vairākos mastos uzslējušā Jāņa Rasnača, LTF Daugavpils rajona nodaļas vadītāja Jāņa Stroda, LTF aktīvista Roberta Kudiņa un manifestācijas11. novembra krastmalā Rīgā dalībnieku iedvesmotāja Jāņa Pudāna stāsti par to, kā viņi kopā ar pārējiem piepildīja sapni par neatkarīgu Latviju.

Visu rakstu lasiet 11.oktobra numurā.