„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Aināram Jonānam favorīte ir 'Vineta'

Ainārs Jonāns pēc augstskolas beigšanas dzimtajā Sventes pagastā ir izveidojis z/s „Debeskalni”, divus gadus audzē kartupeļus. Jaunais lauksaimnieks atzina, ka kartupeļu audzēšana ir aizraujoša nozare, lai arī tā prasa pacietīgu, grūtu darbu un vajag labus laika apstākļus.

„Kad Latvijas Lauksaimniecības universitātē pabeidzu agronomus, zināju, ka atgriezīšos mājās. Pateicoties vecākiem, kuri ir izveidojuši labu piena lopkopības saimniecību, darbus pārzinu labi, turklāt lauki man ir tuvāki nekā pilsēta. Tā kā gribēju saimniekot patstāvīgi, kļuvu par kartupeļu audzētāju. Kartupeļu audzēšanā ir jāinvestē daudz naudas, tomēr krietni vairāk var nopelnīt,” pastāstīja Ainārs.

Ainārs pastāstīja arī par ražīgākajām kartupeļu šķirnēm. Viņš ir izvēlējies agrīno un vēlīno kartupeļu šķirnes ‘Laura’, ,Vineta’, ‘Adretta’ , tomēr gan garšas, gan ražas ziņā favorīte ir ‘Vineta’.

Zemnieks pastāstīja: „Šķirnes ir jāpieskaņo tirgum. Piemēram, ‘Laura’ saražo daudz un labus kartupeļus, taču cilvēki tos pērk mazāk, lieltirgotavām gan ‘Laura’ patīk sarkanās krāsas dēļ.”

Visu rakstu lasiet 11.oktobra numurā.