„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Diskusijā par apkures tarifu bija karsti

Uz sapulci, kurā tika apspriests apkures tarifa projekts Daugavpilī, atnāca aptuveni 20 daugavpilieši. Sarunas iniciatore bija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), ko tautā dēvē vienkārši par regulatoru.

Siltumtīklu uzņēmumu pārstāvēja tā vadītājs Andrejs Kuzņecovs, galvenais enerģētiķis Māris Laudiņš, ekonomists un citi speciālisti. No domes nebija neviena, lai gan daudzi gaidīja, ka atnāks siltumtīklu darba grupas vadītājs deputāts Jevgeņijs Carevs, kurš pirms vēlēšanām solīja samazināt tarifu par 50%. Viņš dzirdētu daudz ko interesantu.

Regulatora pārstāvis Jānis Kravalis informēja par lietas būtību – 30. augustā siltumtīklu uzņēmums iesniedza SPRK tarifa projektu, kas varētu stāties spēkā 2014. gada 1. janvārī. Kopā ar akcīzes nodokļa komponenti un gāzes cenu (205 lati par tūkstoš kubikmetriem), tarifs varētu būt 42,69 lati par megavatstundu jeb par 8% zemāks nekā 2013. gada janvārī. Speciālisti vairākkārt uzsvēra, ka visai būtiski samazināt tarifu ļaujot siltumtīklu veiktie profilakses pasākumi. Tarifs pastāvīgi samazinās, pateicoties tieši šiem pasākumiem, piemēram, 2008. gadā tarifs Daugavpilī bija 51 lats par megavatstundu. „Mainoties gāzes cenai, tarifu no jauna mēs neapstiprinām,” atzīmēja A. Kuzņecovs.

Jau pašā sākumā bija skaidrs, ka dialogs ar sabiedrību neveidosies. Kad tika dota atļauja uzdot jautājumus, viss notika pēc ierastā scenārija – daudzi bija atnākuši, lai „nolaistu tvaiku”, izkliegtu replikas, piemēram, „krāpnieki” un „jūs jātiesā”. Lūgums ievērot kārtību un klusumu palika bez ievērības, saruna notika augstos toņos. Atbildes uz jautājumiem, uz kuriem brīžos, kad pierima kliegšana, centās atbildēt siltumtīklu pārstāvji, nemaz netika uzklausītas.

Visu rakstu lasiet 11.oktobra numurā.