„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.0 °C
apmācies

Kultūras pilī var apskatīt Latvijas eiro

Daugavpilī 22. oktobrī tika atklāta izstāde „Eiro – mūsu valūta”. Izņemot tradicionālos stendus, ceļojošajā izstādē tiek piedāvātas dažādas interaktīvas izklaides.

Izstaigājot divus Kultūras pils stāvus, iespējams iepazīties ar Eiropas Savienības izveides vēsturi, kādu ceļu nogājis eiro no Eiropas kopējās valūtas idejas līdz tās īstenošanai.

Izstādē ir apskatāmi Latvijas eiro. ES apgrozībā ir vienota parauga banknotes, bet katrai monētai ir savs dizains. Katra ES dalībvalsts, kas iestājas eirozonā, izdomā nacionālo zīmējumu vienai no monētas pusēm – arhitektūras pieminekli, vēsturiskas personības, dažādi simboli.

Valstij ir plašs darbības lauks, tās rīcībā ir astoņas monētas ar 1 un 2 eiro nominālu, kā arī 1, 2, 5, 10, 20 un 50 eiro. Katrai monētai var radīt savu dizainu. Mūsu ziemeļu kaimiņi Igaunijā nesāka neko izdomāt un uz katras monētas attēloja savas valsts kontūras. Arī Īrijā un Luksemburgā ir radīts vienots paraugs visu nominālu monētām. Austrieši, grieķi, itālieši, slovēņi izdomāja savu dizainu.

Kā zināms, uz Latvijas eiro monētām ir attēlota Milda, kura pirmo reizi parādījās uz piecu latu sudraba monētas 1929. gadā. Pēc neatkarības atjaunošanas, Latvijas naudu atkal sāka rotāt Mildas attēls, tikai ne jau katrs to varēja apskatīt. Lepnās meitenes profils izdaiļo vislielākā nomināla – 500 latu banknoti. No 2014. gada 1. janvāra Mildas attēls rotās 1 un 2 eiro monētas, to redzēs visi Latvijas iedzīvotāji.

Visu rakstu lasiet 29.oktora numurā.