„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

Latvija apmaksās ārstēšanos ārvalstīs pēc savām cenām

25.oktobrī stājās spēkā Eiropas Parlamenta un Komisijas direktīva par pacienta tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē.

Direktīva ļauj Latvijas iedzīvotājiem saņemt plānveida veselības aprūpi ikvienā no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī Norvēģijā, Lihtenšteinā, Islandē un Šveicē. Latvijas iedzīvotāji var saņemt atlīdzību atbilstoši veselības aprūpes pakalpojumu tarifiem, kādi ir spēkā Latvijā. Turklāt iztērētos līdzekļus varēs atgūt tikai tādā apjomā, kādā tie tiek novērtēti Latvijā, nevis kādā no minētajām valstīm. Piemēram, ja pakalpojums citā ES valstī maksā 300, bet Latvijā – 100 latus, atgriežoties mājās, atgūt varēs tikai 100 latus.

Izdevumu atmaksu var saņemt tikai par tiem pakalpojumiem, kas tiek apmaksāti Latvijā no valsts budžeta. Direktīvas noteikumi attiecas gan uz privāto, gan valsts medicīnas iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem.

Pacientiem būs iespēja saņemt izdevumu atmaksu arī par medikamentiem, kas tiek apmaksāti no valsts budžeta Latvijā. Tas nozīmē, ka pacients no Latvijas varēs paņemt līdzi recepti un medikamentus nopirkt ārzemēs. Atgriežoties Latvijā, viņam būs iespēja atgūt līdzekļus, kas iztērēti par medikamentiem, kas iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā, bet tikai tādā apjomā, kādā tās kompensē Latvijā.

Direktīva ir spēkā visās Eiropas valstīs. Gadījumā, ja ārvalstnieks vēlēsies ārstēties Latvijā, viņa valsts atmaksās viņam izdevumus par pakalpojuma, ja tas tiek apmaksāts no valsts budžeta.

Visu rakstu lasiet 1.novembra numurā.