„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Kas neriskē, tas neēd arbūzus un kavbūžus

Latgales ļaudis allaž prot pārsteigt ar izdomu un neatlaidību. Lai uzturētu savu triju bērnu ģimeni, Juris un Ingūna Kokini izmēģina visdažādākās lauksaimniecības sfēras, eksperimentē, meklējot to jomu, kas varētu kļūt par pamatu vismaz tuvākajai nākotnei. Kamēr Ingūna ir valsts darbā, Juris saimnieko mājās ar jaunāko dēlu Arni. Vecākā meita Sanita mācās Krāslavas ģimnāzijā, bet dēls Ričards - Kombuļu pamatskolā. Brīvais laiks ģimenei aizrit, kopīgi darbojoties piemājas saimniecībā.

Pirms kāda laika viņš aizrāvies ar koka virpošanu, idejas atradis internetā un sācis veidot koka traukus. Mācījies pats no savām kļūdām un pamazām guvis iemaņas. Meistars atzīst, ka vislabākie trauki top no oša koka. Materiālam jābūt puslīdz sausam, tad gatavos traukus ierok zāģu skaidās, kur tie pilnībā izžūst. Tālāk seko trauka noformēšana -- zīmējuma iededzināšana ar pirogrāfu. Ja vēlas pilnībā noklāt trauku ar zīmējumu, tas var aizņemt vismaz pāris dienas. Viens no sarežģītākajiem darbiem esot trauks ar īstu mizas apmalīti, tie arī klientiem ļoti patīkot. Gatavos traukus Juris vasko, bet plāno arī apstrādāt ar linu eļļu. Lakoti trauki esot vieglāk kopjami, taču klienti tagad orientējas vairāk uz veselīgo.

Visu rakstu lasiet 1.novembra numurā.