„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.5 °C
apmācies

Muzejā locīja lentītes, laukumā rīkojās karavīri un robežsargi

Šogad Latvija svin 95. proklamēšanas gadadienu. Pirms svētkiem notiek dažādi pasākumi, dzimst jaunas tradīcijas. Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā pirmo reizi notika nacionālā karoga krāsu lentīšu locīšana.

Lentīšu nēsāšanas tradīcija valsts svētku dienās ir jauna – tā kļūst aizvien populārāka. Kā pastāstīja muzeja darbinieki, pirmo reizi lentītes parādījās 2007. gadā. Pirmie tās sāka nēsāt karavīri, jo tā ir ne tikai uzvaras simbols, bet arī datuma -- 11. novembra stilizācija, kad tiek svinēta Lāčplēša diena. No 11. līdz 18. novembrim – Neatkarības dienai, daudzi Latvijas iedzīvotāji lentītes nēsā pie apģērba, tādējādi apliecinot cieņu karavīriem, kuri 1919. gadā cīnījās par valsts neatkarību.

Šogad iegādāti 11 130 metri sarkanbaltsarkanas lentas, t. sk. 300 pilsētas muzejā salocīja skolēni. Bērni ar entuziasmu locīja lentītes, to piesprauž ar galiem uz augšu, asajiem stūriem jābūt ielocītiem uz iekšpusi.

8.novembrī savu tehniku Vienības laukumā demonstrēja zemessardzes 34. artilērijas bataljona zemessargi un robežsargi. Skolēni varēja pielaikot aizsargķiveri, novērtēt kaujas ieroču svaru, palūkoties kaujas binoklī. Skolēni sajūsmināti apskatīja ieročus, mēģināja sarunāties pa armijas rāciju.

„Skaties, īsts automāts,” neslēpjot pārsteigumu un prieku, rādīdami ar pirkstu, teica zēni un gāja pie stenda, ar piepūli cēla armijas ložmetēju, šauteni, bet drošākie lika plecā granātmetēju.

Pēc tam sajūsminātie skolēni devās pie mīnmetēja un lielgabala. Kas var būt interesantāks, kā ielūkoties tēmēklī, pagrozīt rokturus un sajust, kā milzīgais artilērijas ieroča stobrs paceļas aizvien augstāk un augstāk. Protams, izskanēja arī tradicionālais bērnu jautājums: „Vai skolā trāpīs?”

Pie robežsargu automašīnas varēja apskatīt un izmēģināt speciālo aprīkojumu – siltumvizorus, binokļus, portatīvos metāla meklētājus. Skolēni azartiski pārbaudīja savus draugus, vai viņiem līdzi ir metāla priekšmeti. Kad ierīce signalizēja, priecīgi izsaucās: „Darbojas!”

Meitenes un zēni pulcējās pie zemessargu transporta, fotografējās kopā ar klasi.

Savukārt robežsardzes kinologu paraugdemonstrējumi izraisīja ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo sajūsmu. Precīza komandu izpilde un suņu paklausība – vienam tas ir mazs brīnums, bet citam – ikdienas dienests uz robežas. Četrkājainie palīgi meklē aizliegtas vietas, pazudušus cilvēkus, aiztur pārkāpējus. Tas viss tika uzskatāmi parādīts.