„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.1 °C
apmācies

Robežu sargā suņa modrā acs un jutīgais deguns

„Robežpārkāpējs bēg, mēs dzenamies pakaļ,” tā kinologu darba ikdienu īsi raksturo VRS Daugavpils pārvaldes Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta Kinoloģijas nodaļas priekšnieks Jānis Želvis. Noziedznieku pēdu dzīšana ar suņu palīdzību ir aizraujoša filmās, bet reālajā dzīvē tas ir gan morāli, gan fiziski smags darbs. Zvērests sargāt dzimtenes robežu ir jāpilda jebkādos laika apstākļos, turklāt reizēm jāmēro pamatīgi attālumi. Piemēram, šoziem kāds kinologs ar suni noskrējuši 12 kilometrus, līdz izdevies notvert robežpārkāpēju. Kinologi dzen pēdas gan kontrabandistiem, gan nelegālajiem imigrantiem, kuru pēdējā laikā kļūst arvien vairāk.

Kinologs un viņa suns ir komanda, kas vienmēr strādā plecu pie pleca, kopā vada darba ikdienu un brīvo laiku. Ienākot kinologa dzīvē, suns kļūst par uzticamu partneri un ģimenes locekli uz ilgiem gadiem. Piemeklējot kinologam jaunu kucēnu, tiek ņemts vērā abu raksturs un temperaments, gluži kā meklējot sev dzīvesbiedru.

Dienesta suņus audzē Kinoloģijas centrs, kas atrodas Valsts Robežsardzes koledžas paspārnē Rēzeknē. Galvenokārt tie ir klasiskie vācu aitu suņi, arī beļģu aitu suņi un labradori.

Robežsargu četrkājainie palīgi ne tikai sargā Latvijas valsts robežu, bet bieži vien nāk talkā arī policijai gan meklēt bezvēsts pazudušos, gan tvarstīt noziedzniekus. Pateicoties robežsargu sunim Betty, šogad Kaplavas pagasta mežos izdevies atrast nomaldījušos sēņotāju. Cits dienesta suns palīdzējis sadzīt pēdas garnadžiem, kas šogad apzaga Indras pagasta pārvaldi. Suns aizvedis policiju līdz pat zagļa nama durvīm turpat netālu no nozieguma vietas.

Visu rakstu lasiet 15.novembra numurā.