„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Traģiski aprāvies Elgas sapņu lidojums

Visa Latvija sēro par 21. novembrī traģiski bojā gājušajiem. Zem sabrukušā lielveikala „Maxima” gruvešiem dzīvību zaudēja arī daugavpiliete Elga Gruzde (Jakovele), kura nelaimīgā kārtā tieši tobrīd atradās veikalā.

Stundu līdz traģēdijai Elga sazvanījusies ar mammu, taču pēc tam vairs nav atbildējusi uz zvaniem. Sajūtot ko nelāgu, mamma nekavējoties devusies uz Rīgu.   Līdz pēdējam brīdim viņa ticēja un cerēja, ka ar meitu viss būs kārtībā. Kopā ar citu cietušo un upuru tuviniekiem mamma stāvēja pie veikala nožogojuma, lūdzot Dievu un cerot uz brīnumu. Taču brīnums nenotika.

Pēc Elgas sēro viņas ģimene, tuvinieki, draugi, bijušie skolas un studiju biedri, kolēģi. Lai arī pagājis krietns laiks, kopš Elga absolvējusi Daugavpils 12. vidusskolu, šajā mācību iestādē viņu joprojām atceras un piemin ar labu vārdu. Elga bieži apmeklēja absolventu vakarus skolā, lai satiktu savus klasesbiedrus un skolotājus. Visu sirdīs viņa paliks kā sirsnīga, cilvēcīga, gudra, vienmēr smaidoša meitene. Skolas direktore Elita Boliņa stāsta, ka Elga vienmēr iesaistījusies skolas pašdarbībā, dziedāja korī, dejoja skolas deju kolektīvā, viņai ļoti labi padevusies matemātika. Balsij aizlūstot, direktore saka: „Mēs ļoti lepojamies ar mūsu Elgu…”

Arī Elgas klases audzinātāja Santa Rutkovska sēro pēc savas bijušās audzēknes. Elga allaž atcerējusies skolotājas dzimšanas dienu un vienmēr piezvanījusi, lai apsveiktu. Viņa bijusi viena no sekmīgākajām audzēknēm visā skolā, vienmēr organizējusi dažādus skolas pasākumus, pat iestudējusi dejas konkursiem. Elgai padevies it viss, pie kā viņa ķērusies. Meitene aktīvi darbojusies arī Daugavpils Sv. Dievmātes Marijas draudzē, gājusi svētceļojumos uz Aglonu.

Pēc skolas beigšanas Elga devās studēt uz Rīgu, ieguvusi augstāko izglītību un maģistra grādu muitas un nodokļu administrēšanā Rīgas Tehniskajā Universitātē. Elgas labākā draudzene un bijusī klasesbiedrene Laura Ivanova pastāstīja, ka pirms pāris gadiem Elga sākusi strādāt uzņēmumā „airBaltic”, kādu laiku strādājusi par stjuarti, bet šogad saņēmusi jaunu darba piedāvājumu -- ienākumu analītiķes amatu, par ko ļoti priecājusies, jo darbs bijis labāk apmaksāts un perspektīvs karjeras izaugsmē.

Darbs aviokompānijā Elgai ļāva satikt savu otro pusīti – lietuviešu izcelsmes pilotu Gintaru, ar kuru pērn abi mijuši gredzenus un uzsākuši kopīgu dzīvi. Abi iegādājušies aitu suņa kucēnu, kuru ļoti mīlēja un lutināja. Abi sapņojuši par bērniņu, stāsta Laura un piebilst, ka draudzenes dzīve bijusi ļoti piepildīta, pilnvērtīga un skaista, viņa paguvusi daudz dzīvē sasniegt. Elga bijusi ļoti labs draugs, viņai esot arī brīnišķīgi vecāki, diemžēl tētis pirms dažiem gadiem jau aizgājis aizsaulē. Gintars bijis viņas stiprais plecs, bet tagad šajā pašam smagajā laikā tieši viņš palīdzot tikt pāri sāpēm draugiem un tuviniekiem.

„Viņa bija mūsu „Līksmes” gariņš,” caur asarām saka deju kolektīva „Līksme” vadītāja Aija Daugele, kurai Elga bijusi kā pašas meita. Viņa dzīvojusi vienā kāpņutelpā, bijusi Elgas deju skolotāja kopš 1. klases. Vispirms meitene dejoja bērnu kolektīvā, tad 10 gadus - „Līksmē”. Studējot Rīgā, Elga bija deju kolektīva „Vektors” dalībniece. Pirms pieciem gadiem kopā vēl piedalījušies Dziesmu un deju svētkos. Aija stāsta, ka „Līksmē” kopā piedzīvoti visi prieki, bēdas, pārdzīvojumi un mīlestība. Elga bijusi vissmaidīgākais un dzīvespriecīgākais cilvēks, kādu Aija vien pazinusi. Visās situācijās viņa bijusi visdrošākā. Vienmēr pozitīva, ļoti stipra, viņa nekad nevienam nav izrādījusi, ka pašai ir smagi.

Uzzinot par Elgas traģisko bojāeju, pirmdien Daugavpilī sanāca kopā bijušie „Līksmes” dejotāji, lai godinātu viņas piemiņu. Viņu vidū ir arī Edgars Rubīns, kurš, būdams policists Rīgā, piedalījās glābšanas darbos. Tieši viņš atradis gruvešos Elgu un palīdzējis atpazīt meiteni.

Elgas dzīves moto bijuši dzejnieces Ārijas Elksnes vārdi: „Sakiet, ko gribat, un tomēr, un tomēr es gribu spārnus, un tomēr es gribu lidot – vienalga, vienalga, kā!” Diemžēl viņas lidojums ir beidzies. Elgas dzīvība izdzisa viņas visskaistākajā dzīves posmā, sabrūkot sapņiem par nākotni, ģimeni un bērniem.

Atvadīties no Elgas varēs 26. novembrī plkst. 10.00 Daugavpils Svētās Dievmātes Marijas katoļu baznīcā, plkst. 11.00 notiks dievkalpojums, bet plkst. 12.00 -izvadīšana uz Veiguļu kapiem Aulejas pagastā, Krāslavas novadā.

Laikraksta „Latgales Laiks” kolektīvs izsaka visdziļāko līdzjūtību Inetai Jakovelei sakarā ar viņas meitas Elgas traģisko bojāeju.

Komentāri

30.11.2013 21:06
"Latgales Laiks"
Mēs pārbaudīsim "Pazinja" komentārā minētos faktus un uzrakstīsim par to. Savukārt Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju 59. punktā nosaka, ka lietuviešu personvārdu galotni -as aizstāj ar galotni -s (piemēram, liet. Vanagas - latv. Vanags; liet. Jankauskas - latv. Jankausks;).
29.11.2013 10:23
Pazinja
Elga bija pozitiivs un smaidiigs cilveecinjsh, ar kuru bija patikami pavadiit laiku un vienkarshi aprunaaties. Visi, kas vinju pazina, loti paardziivo par visu sho... Ir ljoti gruuti apzinaaties, ka Elgu mees vairaak neredzeesim... Elga dziivos muusu sirdiis un atminjaa uz visiem laikiem... Kas attiecas uz rakstu, tad jaabuut tomeer taisniibai uz dazhiem faktiem, t.i., pirmkaart, Elgas viiru sauc Gintaras, bet otrkaart, kur tika njemta informaacija par Edgaru Rubiinu? Ja vinjsh pats to teica, tad sho personu pat par cilveeku nevar nosaukt... Visi zin, ka policisti nebija Maksimas iekshaa, vinjsh nevareeja Elgu atrast, bet kas attiecas uz atpaziishanu, to vareeja dariit tikai un vieniigi radinieki, Elgas mamma un viirs.. Bezkauniigi melot shajaa situacijaa ir necilveeciski...
29.11.2013 10:15
Sivila
Citēts no teksta: "Stundu līdz traģēdijai Elga sazvanījusies ar mammu, taču pēc tam vairs nav atbildējusi uz zvaniem. Sajūtot ko nelāgu, mamma nekavējoties devusies uz Rīgu. Līdz pēdējam brīdim viņa ticēja un cerēja, ka ar meitu viss būs kārtībā. Kopā ar citu cietušo un upuru tuviniekiem mamma stāvēja pie veikala nožogojuma, lūdzot Dievu un cerot uz brīnumu. Taču brīnums nenotika." No tā izriet secinājums: 1) Dieva nav; 2) brīnumi uz Zemes nenotiek. Cilvēki mostaties! Tās taču ir bērnu pasakas. Dievs, relīģija tas ir -Belfs ! Bet mūsdienās vēl arī īstais bizness !!!!!
28.11.2013 21:35
Jelena
может быть семье нужна помощ,кто их знает передайте пожалуйста информацию http://zolitudemaxima.wordpress.com/
28.11.2013 15:42
den
ak , atkal asaras birst..kapec bija jaaiziet jauniem, perspektiviem, labiem cilvekiem...:(
28.11.2013 15:40
Sergejs
Ir skumji, ka aiziet parasti nevis tie kuru dzīvei jēgas nav, bet tādi labi, dzīvespriecīgi, aktīvi un perspektīvi cilvēki. Tieši tāpēc es neticu Dievam. Kur taisnība?! Gaiša tev atmiņa, vieglas smiltis.
27.11.2013 16:55
Венера Субача
Лично я не знала Элгу, но трагедия в Золитуде сплотила людей и ничем не измерить боль потери своих близких, особенно страшно пережить своих детей. Я выражаю свое искреннее соболезнование родителям этой девочки. И пусть светлая память о ней сохранится в сердцах всех кто знал ее.
27.11.2013 00:16
Inkognito
Dievs jau paņem labākos!
26.11.2013 21:46
Inese
Elga bija viena no stjuartēm vienā lidojumā - ļoti patīkama un jauka! Lai Dieva miers!
26.11.2013 16:40
Linda
Elgas īstais lidojums patiesībā ir tikai sācies!
26.11.2013 16:30
Kita
Tik mīlēta un dvēseles skaista meitene! Izsaku visdziļāko līdzjūtību un cieņu tuvajiem cilvēkiem, Elgu pavadot citā saulē!
26.11.2013 16:22
Vlad
Izsaku dziļāko līdzjūtību tuviniekiem un visiem, kas pazina šo jauko cilvēciņu. Tas ir liels zaudējums. Lai mieru atrod Tava dvēsele, Elga.
26.11.2013 14:37
Johan
I cant beleive what has happened. I will always remember you Elga. Miss you *
26.11.2013 13:57
Inga
piekrītu Markam - ticu, ka Elga tagad ir laimīgāka par mums visiem!
26.11.2013 12:53
Lidzi jutot
Dusi miera, mila Elga. Mes tevi neaizmirsisim.
26.11.2013 12:39
Marks
Ja viņa darbojās draudzē, tad ir pamats ticēt, ka viņa bija atradusi savu Kungu Jēzu, un tādēļ viņas lidojums tagad ir tikai pa īstam sācies!