„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Mazais bizness laukos ir tikpat svarīgs kā skola un baznīca

Līksnas pagasta z/s „A.M.A.” ir viens no pirmajiem mazajiem uzņēmumiem, kas, likvidējoties kolhoziem, izveidojās Daugavpils rajonā. Uzņēmumā no gandrīz visiem lapu un skuju kokiem ražo mēbeles, durvis, celtniecības materiālus. Atskatoties uz vairāk nekā 20 darbības gadiem, uzņēmuma īpašnieks Andris Mazpānis atzīst, ka labāk būtu pircis mežus nevis dārgas iekārtas, jo koks ir galvenais izejmateriāls. Diemžēl, meža cirsmu izsolēs var piedalīties vienīgi lielās firmas.

„Esmu eiroskeptiķis. Manuprāt, skrienot iekšā Eiropā, mēs esam piemirsuši, ka vispirms ir jāieved kārtība savās mājās, tad var doties pasaulē. Man tuvajā jomā -- mazajā biznesā -- faktiski ir izdarīts ļoti maz, lai šādi uzņēmumi, sevišķi laukos, ne tikai varētu pastāvēt, bet arī attīstīties. Jāsaprot, ka mazais bizness laukos ir tikpat svarīgs kā skola, baznīca, kultūras nams, veikals. Kur lai lauku cilvēks strādā? Savā saimniecībā? Tas ir ideāls variants. Bet, ja zemes nav? Pašvaldība iedos darbu? Diezin vai. Te ir jādomā ar galvu, jābūt pārdomātai nodokļu politikai, jāatbalsta tos, kuri grib palikt laukos, vēlas atgriezties no Rīgas, ārzemēm. Daudzi mani darbinieki jau strādā ārvalstīs,” uzsvēra uzņēmējs.

„Latgales Laiks” pie Andra Mazpāņa ciemojās rudenī, kad ražošanas apjomi bija samazināti līdz minimumam. Cilvēki šobrīd var nopelnīt, lai paēstu, apģērbtos, izskolotu bērnus. Nauda nepaliek pāri, lai pirktu mēbeles un būvētu mājas.

Visu rakstu lasiet 17.decembra numurā.