„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.3 °C
apmācies

Mežiniekiem ir meita un trīs kareivji

„Gaņeņu” mājas Ambeļu pagastā var atpazīt pēc augsta masta, kurā bieži vien plīvo Latvijas un Latgales karogs. Sētā valda miers un vien pašiem saimniekiem ierasta lietu kārtība. Pie būdas piesietais mājas sargs formāli ierejas uz viesiem un jau pēc brīža draudzīgi luncina asti. Mājās sastopam rosāmies tikai pašu saimnieku Oskaru Mežinieku, jo bērni ir skolā, bet sieva Ilze devusies uz kārtējo semināru.

Atņemot sveicienu, Oskars stādās priekšā kā reiz slavenais Grīziņkalna huligāns, kuru pirms vairāk nekā astoņiem gadiem ceļš atvedis no Rīgas uz Latgali. Savu kurzemnieci Ilzi viņš saticis Rīgā, tur apprecējušies un dzimuši pirmie bērni, taču pēc laika sapratuši, ka dzīve pilsētā nav domāta viņiem un nolēmuši doties uz Ilzes vecvecāku mājām Daugavpils novadā. Pamazām atjaunojot vecās mājas, saimnieki dzīvē ievieš jaunas idejas, kas atvieglo ikdienu un dod ģimenei iztiku.

„Mums ir meita un trīs kareivji!” tā par saviem bērniem Jadvigu, Dominiku, Broņislavu un Donātu saka Oskars. Viņaprāt, labāk ir vairāk veltīt laika bērniem nevis rakņāties dārzā.

Vienīgā naudas pelnītāja ģimenē ir Ilze, kura vada folkloras kopu „Dyrbini”. Kopā dzied arī meita Jadviga. Ģimenei pārtiku nodrošina viena govs, aitas un dārzā izaudzētais. Daudzas lietas dabūjot no kaimiņiem apmaiņā pret Oskara darbu. Par siltumu nav jāmaksā, vien par elektrību un mobilajiem sakariem. Vienīgais transports ģimenē ir zirgs, ar kuru brauc gan uz veikalu, gan uz mežu pēc malkas.

Visu rakstu lasiet 20.decembra numurā.