„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

NMP dienesta mediķi: Svētku laikā aicinām iedzīvotājus saudzēt veselību un izvairīties no traumām

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi iedzīvotājiem vēl sirsnīgus un mierīgus svētkus. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka svētku dienās pieaug ne tikai kopējais saņemto izsaukumu, bet arī gūto traumu skaits. Svētku laikam un garām brīvdienām ir raksturīgas vairāk sadzīvē gūtas traumas. Cilvēki aktīvāk pavada brīvo laiku, atpūšas un nereti zaudē modrību par sevi un par cilvēkiem sev tuvumā. Neiztrūkst arī traumas, kas tiek gūtas skaidrojot savstarpējās attiecības, kā arī traumas alkohola lietošanas dēļ – avārijas, uz ceļiem notriekti iereibuši iedzīvotāji, kautiņi.

 NMP dienesta mediķi atgādina:

 Ievērojiet mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus

Ja svētkos tiek lietots alkohols, jāievēro mērenība, jo lielākā daļa traumu notiek alkoholu reibumā. Pie transporta līdzekļa stūres nedrīkst sēsties alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Arī pārvietošanās kājām reibuma stāvoklī ir bīstama, īpaši pa ceļa malu un bez atstarojošiem elementiem, neļaujot automašīnām cilvēku tumsā savlaicīgi pamanīt.

 Sargājiet bērnus no applaucēšanās un apdegumiem

Šīs traumas visbiežāk notiek mājās vai viesībās tuvinieku klātbūtnē, kad sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju vai tēju un bērns trauka saturu uzrauj sev virsū. Tāpat bērns var pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Bērns var piekļūt arī karstiem katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos. Ja bērns ir guvis termisku apdegumu, pieaugušajiem jāatceras - nekavējoties jādzesē apdeguma vieta zem vēsa, tekoša ūdens. Svarīgākais ir pārtraukt karstuma ietekmi uz bērna ādu un dziļākajiem audiem, lai mazinātu apdeguma sekas. Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, izsauciet ātro palīdzību, zvanot 113.

 Bērniem dāvanās pasniedziet viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas

Atcerieties, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, ko bērns var iebāzt mutē, degunā vai ausī un aizrīties vai nosprostot elpceļus.

 Ja svētkos izbraucat ārpus mājām, tad pārdomājiet, kā izskaidrosiet savu atrašanās vietu gadījumā, ja jums būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība

To ņemiet vērā, kad izbrauksiet tālākā ceļā, piemēram, ciemos pie radiem vai aktīvā atpūtā. Pārliecinieties vai esat sagatavojies un jums ir līdzi viss nepieciešamais – uzlādēts mobilais telefons, pietiekams degvielas daudzums transporta līdzekļa bākā, silts dzēriens, pārtika, maiņas drēbes un apavi u.c. jums nepieciešamas lietas.

 Ja redzi uz ielas cilvēku, kuram slikti, neesi vienaldzīgs

Nav jābūt gaisa temperatūrai zem 00 C, lai gūtu ķermeņa atdzišanu, kad cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību. Ja redzat uz ielas vai vēsās telpās, ka kāds guļ vai ilgi sēž vienā vietā, tad jāpajautā vai viss kārtībā. Iespējams, sliktās pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību.

 Ievērojiet ugunsdrošības noteikumus

Neatstājiet bez uzmanības aizdegtas sveces, eglīšu rotājumus. Neatstājiet bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.

 Neaizmirstiet par vecāka gadagājuma radiem vai paziņām, kuri dzīvo vieni

Svētku ritumā aicinām sazināties ar vecāka gadagājuma cilvēkiem, apciemot un painteresēties vai nav nepieciešama palīdzība.

 Lietojot pirotehniku – rūpīgi iepazīstieties ar instrukciju

Traumas, kuras gūtas nepareizi lietojot pirotehniku var radīt paliekošas sekas veselībai – sadragātas plaukstas, redzes traucējumus vai pat zudumu, smagas galvas traumas.Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atcerieties: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.

 Atgādinām, ka svētku dienās medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos, var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Telefona darba laiks - brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst.17.00 līdz plkst.8.00.

 Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta ir veselība ātro palīdzību var izsaukt zvanot pa tālruni 113.