„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Ar sirdi un dvēseli folklorā

Jau vairākus gadu desmitus Janīna Vilmane velta Vārkavas novada folkloras vākšanai un pētīšanai. Pirms vairākiem gadiem klajā nāca viņas apkopotais „Vārkavas novada mutvārdu daiļrades pūrs” divās grāmatās. Savu darbu viņa turpina un 2013. laidusi klajā divus jaunus izdevumus - „„Vecvārkavas” dziesmotais ceļš”, kas ir veltīts folkloras kopas 35 gadu jubilejai, un „Skan senā dziesma” par Vārkavas vidusskolas skolēnu folkloras kopas „Volyudzeite” vēsturi.

Janīna Vilmane stāsta, ka folklora viņai bijusi tuva kopš bērnības. Mīlestību uz tautas gara mantām mantojusi no mammas, kas bijusi laba dziedātāja un stāstītāja. Diemžēl mamma agri aizgāja aizsaulē, bet Janīna ir saglabājusi viņas ierakstītās dziesmas, kas pēc daudziem gadiem liktas lietā.

Janīna Vilmane stāsta, ka, uzsākot skolotājas gaitas, dzirdējusi ļoti daudz jaunu nepazīstamu dziesmu, mudinājusi sava novada folklorā ieklausīties arī skolēnus, kuri skolotājas vadībā sāka vākt un pierakstīt novada folkloru, veidot vietējo folkloras krājumu. Sācies gana nopietns darbs, kopā ar literatūras pulciņa dalībniekiem vasaras brīvdienās pat rīkotas ekspedīcijas, kuru laikā apmeklēti tuvāki un tālāki novada nostūri, vāktas pasakas, teikas, nostāsti, dziesmas, paražas un ticējumi. Tika pētīti arī vietvārdi un novada izloksne.

Visu rakstu lasiet 3.janvāra numurā.