„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Meklēšanas gars nekad nevar būt par mazu

Režisoram Valdim Lūriņam patīk Latgalē, un latgaliešu valodu viņš ir uznesis uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves izrādē „Latgola.lv”, kurai šosezon tiks iestudēts turpinājums par Annas un Antona piedzīvojumiem. V.Lūriņš ir saistīts arī ar amatierteātriem, jo aktīvi iesaistās žūrijā to reģionālajās skatēs. Pērnā gada nogalē viņš vadīja semināru Daugavpils novada amatierteātru vadītājiem.

Baltinavas teātra un tā lugu autores Danskovītes slava nonāca līdz Nacionālā teātra skatuvei, un V.Lūriņa iestudējums kļuva ļoti populārs. Režisors par to saka: „Tā bija šo cilvēku nesamākslotība, pozitīvais vēstījums Danskovītes lugās. Notikumi un cilvēki nav izdomāti, tie ir reāli. Neaizmirstama ir „Latgola.lv” radošās grupas divu dienu ekspedīcija Baltinavā. Aktieris Guntars Grasbergs pievērsa uzmanību, ka tieši no Baltinavas visvairāk cilvēku ir aizbraukuši prom, ja skatās aizraucēju skaitu Latvijas kartē. Kad sākām iestudēt šo darbu, mēs nedomājām par kaut kādu „grāvēju”, kases gabalu, mēs gribējām pastāstīt pat Latviju, Latgali. Mēs sajutām latgaliešu pamatīgumu, un mums par daudzām lietām vairs nebija jārunā, pietika, ka jutām. Un ir tik skaisti, ka Danskovīte ar savu Baltinavas teātri turas tik latgaliskā stājā. Cits neprofesionāls autors pēc sava darba paņemšanas Nacionālā teātra repertuārā būtu turp aizstiepis visas savas sarakstītās lugas,” smejas V.Lūriņš. Ja nopietni, tad viņš atzīst, ka mēs ļoti maz zinām par Latvijas novadiem, ne tikai par Latgali vien, un tā būtu apgūstama teritorija.

Visu rakstu lasiet 3.janvāra numurā.

Komentāri

09.01.2014 22:44
@gajputns
kur defineets, kas ir profesionals autors un kurs ne?