„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Lauku iedzīvotāji nestreso par eiro

Lai arī lielai daļai iedzīvotāju sirds apmet kūleni, šķiroties no pēdējās latu banknotes vai monētas, liekot to vietā maciņā svešādās eiro naudas vienības, kārtējo naudas reformu Latvijas ļaudis ir pieņēmuši samērā mierīgi. Vairums iedzīvotāju naudu glabā bankas kontā, tāpēc pāreja uz citu valūtu notika, nesagādājot papildu klapatas, taču laukos veciem ļaudīm bankomāti nav pieejami un pensiju vairums saņem no pastnieka, tāpēc kādam mājās veidojas neliels naudas uzkrājums. Līdz 31.martam Latvijas Pasts nodrošina latu bezmaksas maiņu pret eiro 302 pasta nodaļās valsts reģionos – vietās, kur nav pieejami banku pakalpojumi un bankomāti. Līdz šā gada 6.janvārim tajās pret eiro samainīti gandrīz 4,7 miljoni latu. Lauku ļaudis var izvēlēties savai dzīvesvietai tuvāko pasta nodaļu, kura veic naudas maiņu.

Krāslavas novada Izvaltā dzīvojošā pensionāre Regīna atzīst, ka eiro naudu vēl neesot redzējusi, bet šķirties no Latvijas latiņa viņai esot skumji. Mainīt viņai neesot ko, jo pensionāri dzīvojot no vienas pensijas līdz otrai, saņemto naudiņu uzreiz iztērējot zālēm un citiem nepieciešamajiem pirkumiem, tāpēc nekādu uzkrājumu viņai neesot. Viņa uz pastu atnākusi apmaksāt elektrības rēķinu un jūtas mazliet samulsusi, jo nezinot, kā tagad sarēķināt summu par patērēto elektroenerģiju jaunajā valūtā. Ar šo problēmu viņai laipni palīdz tikt galā pasta nodaļas vadītāja Janīna Puncule, kura apmeklētājiem līdzņemšanai iedod arī Latvenergo aprēķinu tabulu maksai par elektroenerģiju.      

Janīna Puncule atzīst, ka cilvēkiem sākumā būšot grūti pierast pie jaunās naudas, tāpēc pasta darbinieki palīdz visu izskaidrot un sarēķināt.

Visu rakstu lasiet 10.janvāra numurā.