„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

NMP dienesta mediķi aicina būt piesardzīgiem aukstajā laikā

Ņemot vērā meteorologu prognozes, ka gaisa temperatūra šonedēļ sasniegs pat -20 C0, NMP dienesta mediķi aicina aukstā laikā parūpēties par vientuļiem cilvēkiem, kā arī nepalikt vienaldzīgam, ja redzi uz ielas vai neapkurinātās iekštelpās guļam cilvēku. Aizvadītajā nedēļas nogalē NMP dienesta mediķu palīdzība bija nepieciešama 17 cilvēkiem, kuri guvuši ķermeņa atdzišanu vai apsaldējumus.

 Kas veicina ķermeņa atdzišanu

Atdzišana var iestāties, ja būtiski pazeminās ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā. To veicina nepiemērots apģērbs, ilgstošs nekustīgums ārā aukstajā laikā, tāpat arī dažādas saslimšanas – cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas. Visjutīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.

 Alkohola lietošana būtiski palielina nosalšanas risku

Alkohola ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms, līdz ar to ķermenis zaudē siltumu daudz ātrāk. Alkohola reibumā cilvēks nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo, nereti iemieg uz soliņiem, ielas malās, autoostās, pagalmos, kāpņu telpās u.c. vietās. Ja garāmejošie nepievērš zemē guļošajam uzmanību, laikus nesaņemot palīdzību, cilvēks var nosalt.

 Arī aukstās nekurinātās iekštelpās var gūt ķermeņa atdzišanu un apsaldējumus

Vairākos gadījumos cietuši tieši gados vecāki cilvēki, kuri dzīvo vieni un nav ilgstoši spējuši apkurināt māju. Dzīvesvietās ir gūtas traumas, kas neļauj kustēties, pēkšņu kļūst slikti, nokrīt uz aukstas grīdas un nevar saviem spēkiem piecelties. Piemēram, janvāra sākumā Vidzemē kāda 69 gadus veca sieviete savās mājās pakrita un visu nakti nogulēja uz grīdas, jo nevarēja saviem spēkiem piecelties. Vēl kāda sieviete, kura dzīvo viena, neapkurinātā dzīvoklī krita un traumēja kāju, tādēļ sāpju dēļ nevarēja no aukstās grīdas piecelties. Citā gadījumā Rīgas reģionā 78 gadus veca vientuļi dzīvojoša sieviete neapkurinātā dzīvoklī krita pēkšņas saslimšanas dēļ, tikai nākamajā dienā ieradās radinieki un uzzināja par notikušo.

 Svarīgi, lai būtu ziemas sezonai paredzēts apģērbs un silti apavi

Izvēlieties mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes. No mājām neizejiet bez cepures galvā, bez šalles ap kaklu un cimdiem rokās. Uzvelciet vairākas apģērba kārtas, kas nav cieši pieguļošas ķermenim, tādējādi ļaujot asinsritei brīvi cirkulēt. Nedēļas nogalē Rīgas reģionā 26 gadus jauna sieviete guva ķermeņa atdzišanu, kad vīrs sadzīves konfliktu rezultātā izlika sievieti no mājas plānā apģērbā. Savukārt Vidzemē 40 gadus vecs vīrietis nokļuva slimnīcā, jo apsaldēja pēdas, kad valkāja nepiemērotus apavus un sākās audu atmiršana, jo laikus nebija griezies pie mediķiem.

 Noskaidro, vai nav traumas un vai nav nepieciešama palīdzība

Nereti cilvēkiem uz ielas kļūst slikti vai gūst traumas un tie nespēj ieiet siltumā. Piemēram, ziemas sezonas sākumā kādam 54 gadus vecam vīrietim mediķi konstatēja ķermeņa atdzišanu, jo vīrietis krītot smagi traumēja galvu, zaudēja samaņu un ilgstoši nogulēja uz zemes. Citā gadījumā 55 gadus vecs vīrietis guva ķermeņa atdzišanu, jo krita pa kāpnēm un vairākas stundas nogulēja uz aukstas zemes, saviem spēkiem nespējot piecelties. Piektdien Rīgas centrā uz ielas tika atrasts 30 gadus jauns vīrietis bezsamaņā, kuram NMP dienesta mediķi konstatēja nopietnu ķermeņa atdzišanu. Ceļā uz slimnīcu vīrietim apstājās sirdsdarbība, ko mediķiem izdevās atjaunot un stabilā stāvoklī vīrietis tika nogādāts slimnīcā. Šajās brīvdienās Latgalē 27 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā brauca ar riteni, nokrita un sasita galvu. Vīrietis kādu laiku nogulēja salā, līdz viņu atrada draugs, un NMP dienesta mediķi vīrieti nogādāja slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu un plaukstu apsaldējumiem.

 Kā zināt, kad sākas ķermeņa atdzišana

Drebuļi ir pirmā pazīme, kas liecina par to, ka ķermenis zaudē siltumu, tad jādodas iekštelpās sasildīties. Zema ķermeņa temperatūra ietekmē arī smadzeņu darbību un cilvēks var nejust ķermeņa atdzišanu. Smagākos gadījumos cilvēkam var būt palēnināta sirdsdarbība, asinsspiediena pazemināšanās, pavājināti ķermeņa refleksi, samaņas zudums.

 Nesaņemot palīdzību cilvēks var iet bojā

Atrodoties ilgstoši ārā nepiemērotā apģērbā vai guļot zemē pēc 15 – 20 minūtēm cietušajam var sākties ķermeņa atdzišana, vēlāk jau var gūt arī ķermeņa daļu apsaldējumus un, nesaņemot palīdzību, cilvēks var nosalt. 

 Aukstajās dienās biežāk pazvani vai apmeklē vientuļos kaimiņus, tuviniekus un paziņas. Pamanot guļam cilvēku ielas malā – pieej viņam klāt, mēģini uzrunāt un noskaidrot, kas noticis. Pēc iespējas palīdzi aiziet līdz siltām telpām. Ja cilvēks neatbild, nereaģē, zvani neatliekamajai palīdzībai uz tālruni 113.