„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

„Kaija” tapšanas procesā un bez stereotipiem

Daugavpils teātris 16.janvārī aicināja skatītājus nevis ierastā kārtā uz pirmizrādi, bet gan uz nebijušu notikumu – publisko mēģinājumu Antona Čehova lugas „Kaija” iestudējumam, ko veido režisori Oļegs Šapošņikovs un Georgijs Surkovs. Inscenētāju skatījumā šī nebūs izrāde – gatavs un nemainīgs produkts, ko pasniedz perfektā iepakojumā, bet tā brīvi atklās teātra mākslas patieso būtību, tapšanu dzīvā procesā, kas ik brīdi var būt citāds. Ar iestudējuma ieceri un realizāciju radošā grupa iepazīstināja preses konferencē klubā „Artilērijas pagrabi”.

„Nāciet, esiet kopā ar mums, un veidosim izrādi!” – aicina O.Šapošņikovs. Skatītāji, protams, netiks iesaistīti darbībā uz skatuves, bet režisors atzīst, ka publika veido un nosaka atmosfēru izrādes laikā un tā noteikti ietekmē aktierus.

Ir ierasts, ka izrādes iestudē vairākos aktieru sastāvos, bet šajā „Kaijas” iestudējumā norisinās savdabīgs eksperiments – vienā un tai pašā vakarā uz skatuves nāks divi vienas lomas tēlotāji. Uzreiz mainīsies tēlu traktējums un visa izrādes norise. Tāpat kā dzīvē nav iespējams izdarīt galīgus slēdzienus „ir tā un nekā citādi nevar būt”, tā arī izrādes laikā būs iespējams iztēloties „kā būtu, ja būtu”.

"Kaijas" nākamās izrādes būs 8. un 11.februārī.

Visu rakstu lasiet 24.janvāra numurā.