„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Lasījumi par Raini

J.Raiņa Daugavpils 6. vidusskola un Raiņa māja – muzejs Berķenelē turpina aizsākto tradīciju „Lasījumi par Raini”. Šogad tie notiks 3.un 4.februārī.

3.februārī 14.00 visus interesentus uz Daugavpils novada Kultūras centru „Vārpa” aicina Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece, literatūrzinātniece Gundega Grīnuma. Viņas uzstāšanās tēma būs – „Randene. Rainis. V.Siliņš”. 4.februārī plkst. 13.30 J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā šī gada „Lasījumu par Raini” tēma būs „Pliekšāni. Raiņa māsas”. Par Līziņu stāstīs Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece Solvita Brūvere, bet par jaunāko māsu Doru –literatūrzinātniece Gundega Grīnuma. Apmeklētājus gaidīs arī radošs pārsteigums.

2015.gadā Latvijā tiks atzīmēta Raiņa 150 gadu jubileja. Daugavpils pievārtē - Randenē, Berķenelē - ir pagājusi dzejnieka bērnība, bet Grīvas vācu skolā (šodien J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskola) ir pavadīti četri gadi. Šķiet, ka ir pienācis īstais laiks atgādināt, varbūt no jauna iepazīties ar Raini - cilvēku, dzejnieku, sava laika izglītības ministru.” – tā jaunas tradīcijas "Lasījumi par Raini" veidošanā aicina piedalīties idejas autore J. Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja, skolas vēsturespētniece Iveta Vasitova.

Idejas mērķis jeb aicinājums ir aktualizēt Raiņa nozīmi Latvijas vēstures un kultūras kontekstā. Sniegt informāciju sabiedrībai par agrākiem un jaunākajiem pētījumiem, saistītiem ar Raiņa dzīvi un daiļradi. Rosināt interesi jaunajā paaudzē par Raini kā personību, pētīt , izzināt Raiņa darbus, atrodot tajos aktuālo, sev noderīgo šodien. Rast iespēju tikties ar zinošiem un radošiem cilvēkiem. Pateicoties ieinteresētībai un atsaucībai, uz pirmo tikšanos visus interesentus aicina Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece, literatūrzinātniece   Gundega Grīnuma.

Nodarbības notiks:

  • 2013. gada 5.februārī , plkst. 12.30 J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskolā

Tēma „ Rainis Kastaņjolā”(aicināti pedagogi un citi interesenti)

 Pieteikties līdz 1. februārim   pa tālruni 65432102 vai elektroniski ilona.bohane@inbox.lv

( Ilona Bohāne , Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes izglītības metodiķe)

 2013. gada 6.februārī , plkst. 11.00   Raiņa mājā Berķenelē

Tēma „ Rainis kā lasītājs ”(aicināti pedagogi un citi interesenti)

Pieteiktieslīdz 1.februārim   pa tālruni 29272200 vaielektroniskiberkenele@inbox.lv

(Inese Bērziņa, Raiņa mājas – muzeja Berķenelē direktore)