„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+5.3 °C
apmācies

PVD informē par rīcību pēc informācijas saņemšanas par konstatēto Āfrikas cūku mēra vīrusu mežacūkām Lietuvā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas kolēģiem, ka Lietuvas dienvidos, Alitus reģionā divām nomedītām meža cūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa klātbūtne. Tāpat Lietuvas atbildīgais dienests informēja, pēc slimības atklāšanas ir ieviesis slimības apkarošanas pasākumus, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

PVD uzskata, ka Latvijā ieviestie profilakses pasākumi līdz šim ir bijuši efektīvi, tomēr  pēc informācijas saņemšanas par ĀCM konstatēšanu Lietuvā, lēma par papildus drošības pasākumu ieviešanu.

PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām. Visu aizdomu gadījumu izmeklēšanas izmaksas sedz PVD.

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus, turētājus un kopējus pievērst pastiprinātu uzmanību cūku veselības stāvoklim un par jebkuru cūku saslimšanas, nobeigšanās gadījumu ziņot sava reģiona PVD pārvaldei vai apkalpojošam veterinārārstam! Ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas cūku novietnes no ĀCM.

Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina turētājus cūku novietnēs aizliegt iebraukt transporta līdzekļiem, kuriem nav veikta ritošās daļas dezinfekcija, kā arī neielaist nepiederošas personas.

Atgādinām, ka visiem, kuri tur cūkas savās piemājas saimniecībās, par tām jāziņo Lauksaimniecības datu centram (LDC).

No 2013.gada vasaras uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, PVD sadarbībā, ar Valsts robežsardzi un muitu veic pastiprinātas kontroles, t.sk. ceļotāju privātās bagāžas kontroli, lai Latvijā netiktu ievesta inficēta gaļa vai gaļas produkti. Tiek veikta dzīvnieku pārvadātājtransporta pastiprināta kontrole.            

Papildus informējam, ka Latvijā, uz valsts robežas, Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, jau ir ieviesti drošības pasākumi un tiek ņemti paraugi laboratoriskajai izmeklēšanai visām nomedītajām meža cūkām, kā arī aizdomīgajām mājas cūkām. Kopš 2013.gada jūnija Latvijā uz ĀCM izmeklētas 1 029 meža cūkas un 28 mājas cūkas. Visi izmeklēšanas rezultāti līdz šim bijuši negatīvi.  ĀCM profilaktiskos pasākumu ieviešanu Latvijā līdzfinansē Eiropas Savienība (ES).