„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Augļkopji ir satraukušies par saviem ābeļdārziem

Zemniekiem šī ziema sagādājusi daudz raižu, jo sniega nav, bet sals pieņemas spēkā, kas stādījumiem var nodarīt lielu kaitējumu. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja konsultante, augļkope Janīna Kursīte atzīst, ka pašreizējā situācija ir ļoti nesaprotama.

Augļu koku pumpuriem lielais sals neko sliktu nevarot nodarīt, jo tiem ir miera periods, lai arī siltais decembris tos varējis atmodināt no ziemas miega. Daudz bīstamāka situācija var veidoties martā, ja pieturēsies liels sals, jo pumpuri var sākt pamazām raisīties, un tad sals var nodarīt pamatīgus skādi. Šobrīd daudz vairāk bažas rada tieši kailsals. Tā kā šoziem tikpat kā nav sniega, nav pasargāta augļu koku sakņu sistēma. Visjūtīgākie šajā ziņā esot ķirši un krūmi. „Rīkojot zemniekiem seminārus, vienmēr atgādinu par nepieciešamību mulčēt apdobes vismaz 10 cm biezumā, kam var izmantot zāģu skaidas, kūdru, šķeldu vai mizu mulču. Tas pasargā stādījumus tieši no kailsala,” uzsver J. Kursīte.

Visu rakstu lasiet 28.janvāra numurā.