„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Arī turpmāk zemi pirks gan latviešu zemnieks, gan ārzemnieks

Lai gan Ministru kabinets ir atbalstījis lauksaimniecības zemes pirkšanas ierobežojumus, piemēram, ka pirmpirkuma tiesības piešķirs tiem zemniekiem, kuri vēlas zemi attīstīt, tomēr zemnieki uzskata, ka „vilciens ir aizgājis” -- arī turpmāk zemi pirks gan latviešu zemnieks, gan ārzemnieks, kas to darīs galvenokārt ar trešo personu starpniecību.

Valsts zemes dienesta mājas lapā ir publicēta statistika, cik daudz zemes piederēja ārzemniekiem 2012. gadā. Tie ir 30 939 ha jeb 10 121 zemes vienība, no tām 16 980 ha ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme un 9918 ha -- mežs. Jāiestarpina, ka Latvijā īpašniekiem pieder 6,448 milj. ha zemes, tai skaitā 2,390 milj. ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes un 2,999 milj. ha meža.

Ja 2012. gadu salīdzina ar 2009. gadu, tad trīs gados ārzemnieku īpašumu īpatsvars ir pieaudzis par vairāk nekā 2700 ha jeb par gandrīz 3000 zemes vienībām.

„Ja latviešu zemnieks gribēs attīstīties, tad viņš pirks zemi rīt, parīt, aizparīt, es to daru gandrīz katru gadu. Var jau sarunāt ar zemes īpašniekiem, sarunāt par viņiem pieņemamu cenu. Diemžēl, sarunāt prot arī ārzemnieki. Ja Saeima atbalstīs šos grozījumus, tad tas darbiņš ir izdarīts ar lielu nokavēšanos,” „Latgales Laikam” atzina Kalupes zemnieks Pēteris Skrinda.

Visu rakstu lasiet 31.janvāra numurā.