„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Demenieši sola tiesāties, ja nelikvidēs bīstamo atkritumu izgāztuvi

7.februārī Demenes kultūras namā informatīvā sapulce par biogāzes koģenerācijas stacijas Demenes pagastā jauno projektu atgādināja mazu revolūciju, nebija vien plakātu, ieroču un barikāžu.

Lai gan Demenes kultūras namā zāle bija krietni tukšāka nekā pagājušā gada rudenī, kad uzņēmums „Bīstamo atkritumu serviss” prezentēja savu pirmo projektu, tomēr skaļās runas radīja tādu emociju vētru, ka, šķiet, to varēja dzirdēt ēkas ārpusē. Nelīdzēja pat Demenes pagasta pārvaldes vadītājas Valentīnas Gadzānes aicinājums runāt konstruktīvi.

Demeniešu jautājumu vētra SIA „BAS” pārstāvjiem Ģirtam Folmanim un Artjomam Grivkovam bija jāiztur jau pēc pirmajiem jaunā projekta prezentācijas slaidiem.

Daudz jautājumu bija Dzintrai Nikolajenko. Viņai pieder zeme Demenes pagastā, viņa daudzreiz uzsvēra, ka vēlas dzīvot tīrā, sakoptā vidē.

Tikmēr SIA „BAS” pārstāvji uzsvēra, ka viņi piedāvā pavisam jaunu ražotni ar nepierastu tehnoloģiju, tādu pašu (tikai ar 3,5 reizes mazāku jaudu) uzņēmums pielieto biogāzes koģenerācijas stacijā „Līvu” akvaparkā, kas atrodas 30 m no peldvietas. Proti, uzņēmums Demenē uz savas zemes uzstādīšot nelielu konteineru, līdz tuvākajai dzīvojamai mājai būs 150 m. Savukārt biogāzi reizi nedēļā piegādās ar automašīnu, tā koģenerācijas ceļā tiks pārvērsta siltumā un elektrībā, bet elektrību plānots pārdot kopējā tīklā, siltumu -- izmantot pašā ražotnē vai, - ja kāds vietējais lauksaimnieks piekritīs sadarbībai, to varētu izmantot turpat kokmateriālu vai graudu kaltē. „Tehnoloģija ir slēgta, tāpēc nedz smaku, nedz trokšņu nebūs,” solīja Ģ. Folmanis.  

Demeniešus uztrauc, ka jaunā ražotne atradīsies blakus bīstamo atkritumu poligonam, kurš joprojām nav rekultivēts un līdz šim bieži ir uzliesmojis. „Kad likvidēsiet izgāztuvi, tad būvējiet staciju. Izgāztuvē, kur atkritumi deg bieži, tāda stacija būs bumba. Nedod, Dievs, ja aizdegsies arī stacija,” teica D. Nikolajenko.

Visu rakstu lasiet 11.februāra numurā.