„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Triju valstu glābēji spēj pasargāt Daugavu no naftas piesārņojuma

Pagājušās ceturtdienas rosība Daugavpilī abos Daugavas krastos cietokšņa rajonā ieinteresēja ikvienu garāmbraucēju, jo tik daudz glābšanas tehnikas un speciālistu vienkopus vēl nebija manīts. Nekāds ārkārtas gadījums tas par laimi nebija, taču tieši ar šādām situācijām tikt galā 13.februārī gatavojās triju valstu atbildīgie dienesti, rīkojot mācības naftas piesārņojuma likvidēšanai Daugavā.

Novērst ekoloģisku katastrofu mācījās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes, Lietuvas Republikas Utenas apgabala, Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Vitebskas apgabala ugunsdzēsēji glābēji un speciālo uzdevumu vienība. Mācības bija viens no ES Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Vienotās reaģēšanas sistēmas izveidošana ķīmisko vielu un naftas produktu noplūžu likvidācijai Daugavā ziemas periodā” pasākumiem. Paralēli šādas mācības notika arī Baltkrievijā Vitebskas apgabalā, tās varēja vērot tiešsaistē internetā. Kopā mācībās bija iesaistīti 124 cilvēki un 27 tehnikas vienības, tostarp Daugavpilī darbojās 59 ugunsdzēsēji glābēji un 14 tehnikas vienības.

VUGD priekšnieka vietnieks Intars Zitans atzina, ka mācības ir noritējušas veiksmīgi, devušas labu pieredzi un parādījušas, kas vēl jāuzlabo. Tikai praktiski trenējoties, ir iespējams sagatavoties reālai situācijai un novērtēt savu gatavību sniegt palīdzību arī kaimiņvalstu kolēģiem. Utenas apgabala ugunsdzēsēju un glābšanas pārvaldes priekšnieks Oļegs Kovaļevskis uzsvēra, ka viņiem liels ieguvums no projekta ir gan iegūtās zināšanas un pieredze, gan jaunā tehnika un aprīkojums zemūdens darbiem un glābšanas pasākumiem uz ūdens.

Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Vitebskas apgabala priekšnieks Vasīlijs Čekans uzsvēra, ka visām trim kaimiņvalstīm ir līdzīgas problēmas, viena no kurām ir naftas piesārņojuma likvidācija. Viņš atcerējās vienu no pēdējām lielākajām avārijām 2007. gadā, kad no naftas vada Baltkrievijā upē bija ieplūdusi nafta, arī tad kaimiņvalstis rīkojās ciešā sadarbībā.

Visu rakstu lasiet 21.februāra numurā.