„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+8.8 °C
apmācies

Māls ir kā cilvēks – ja nerūpēsies, sacietēs

Daugavpils teātrī 15. un 16. februārī notika pirmizrāde iestudējumam latgaliešu valodā – Laura Gundara lugai „Dabaseibys pūddarneica jeb viņa debešķības Laimesciema podniekdarbnīca”. Ar jauno izrādi pirms tam preses konferencē klubā „Artilērijas pagrabi” iepazīstināja tās radošā grupa.

Režisors Juris Jonelis Daugavpils teātrī jau ir iestudējis izrādi „Līnis murdā”, bet šoreiz ķēries pie grūta uzdevuma – veidot izrādi eksperimentālajā zālē, kur skatītāju tuvums liek aktierim dzīvot ļoti patiesi un ir jāstrādā ar smalkiem paņēmieniem. Režisors aicina nebaidīties apmeklēt šo izrādi arī tiem cilvēkiem, kas ne tik labi saprot latgaliski, jo skatuviskā darbība, aktierspēles enerģija ļoti labi ļaušot saprast notiekošo. 

Iestudējumā uz skatuves būs stilizēta podniekdarbnīca, kurā rīkosies trīs personas, tomēr klātesoša joprojām esot arī ceturtā – aizsaulē aizgājušais saimnieks. Savukārt saimniece meklēšot savu „īsto mālu” un to ļoti pārbaudīs, lai būtu izturīgs uz visu mūžu, tomēr saglabātu arī savu dvēseli. Izrādē uz skatuves tiešām būs māls, jo tas ir elements, bez kura nevarot iztikt un kuru var ļoti plaši mākslinieciski izmatot, jo tas šai izrādē ir arī simbols. Uz jautājumu, vai izrādes veidotājus neienīst teātra apkopēja, J.Jonelis atbild, ka māls nemaz neesot tik ķēpīgs, ja to iepazīst, iemīl un pieskata. „Māls ir kā cilvēks – ja par to nerūpējas, tas sacietē,” saka režisors.

Visu rakstu lasiet 21.februāra numurā.