„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Dziesmu svētki ir radījuši nacionālu pacēlumu Austrālijas latviešu sabiedrībā

Latviešu izglītošanā un sabiedriskajā dzīvē Austrālijā ļoti lieli nopelni ir latgalietei Annai Ziedarei, kas nākusi no Rēzeknes. Viņa ir dibinājusi latviešu Vasaras vidusskolu, kas šosezon svinēja 40. jubileju.

Jau vairākas reizes Annas Ziedares vasaras vidusskolā ir strādājuši Inta un Artūrs Uškāni. Artūrs ir VV orķestra un kora diriģents, savukārt Inta šogad iestudēja Kārļa Brēmaņa lugu par VV dzīvi – „Plūmju pasakas”. Cilvēki, kuri bija devušies uz Austrāliju ar pirmo pārcelšanās vilni, kļuva arvien vecāki, viņiem tur bija piedzimuši bērni, kam latviešu valoda, kultūra un tradīcijas vairs nebija tik svarīgas, tāpēc A.Ziedare veidoja šādu vasaras vidusskolu, stāsta Artūrs. „Mēs vēlētos, lai šis stāsts uzrunātu Latgales kultūrvēstures muzeju, jo Annas Ziedares devums pasaulei ir liels. Viņas meitai Ilzei ir saglabājušās senas fotogrāfijas, kopijas meita gribētu atdot muzejam,” atklāj Inta. 

Iespaidi par Austrālijas vasaru Latvijas ziemas vidū vienmēr ir spilgti, tomēr šoreiz Inta un Artūrs vēlējās pastāstīt savus iespaidus un secinājumus par latviskuma saglabāšanu un uzturēšanu tālajā zemē.

„Austrālijas latviešu sabiedrībā atkal ir liels nacionālais pacēlums,” stāsta Artūrs. „Salīdzinot ar iepriekšējā gada VV, bija redzama ļoti liela atšķirība jauniešos, jo daudzi Austrālijas latvieši pērn bija Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku dalībnieki.” Turienes latviešu tieksmi pēc latviskās dzīvesziņas var apskaust, saka Inta. Viņiem to izdodas saglabāt un ieaudzināt katrā nākamajā paaudzē.

Visu rakstu lasiet 7.marta numurā.