„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Zemessargi uzspridzināja veco skursteni

Naujenes pagasta Ceļinieku ciematā tika uzspridzināts skurstenis. Tas bija vienīgais, kas bija palicis no vecās katlumājas, kas jau ir nojaukta. Nebija skaidrs, ko darīt ar 36 metrus augsto sarkano ķieģeļu skursteni, tāpēc tika iesaistīti sapieri.

Skursteņa spridzināšanu veica zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona pārstāvji. Pirms spridzināšanas tika veikts rūpīgs darbs. Uzspridzināt var katrs, bet izdarīt to pareizi ir vesela zinātne. Kad skurstenis jau bija uzspridzināts, bataljona pirmās rotas komandieris Dainis Kravals, kurš vadīja operāciju, atbildēja uz izbrīnītajām piezīmēm, ka esot paveicies, jo skurstenis nogāzās, kā bija ieplānots: „Tikai un vienīgi aprēķini! Ar veiksmi tam nav nekāda sakara. Tās ir matemātikas formulas, izskaitļošana, nepieciešamais sprāgstvielu daudzums vajadzīgajā vietā."

ES projektā tiks uzbūvēta jauna katlu māja. Kā paskaidroja Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins, līdzekļi tiek piešķirti tikai būvniecībai, nauda demontāžai pašvaldībai ir jāpiešķir no sava budžeta.

Firmas „Meliors Krauja”, kas veic vecās katlumājas demontāžu, valdes loceklis Antons Soms paskaidroja, ka viņi gatavo laukumu jaunas katlumājas celtniecībai: „Pašu spēkiem mēs nespētu to demontēt, nācās piesaistīt militāristus. Nosūtījām vēstuli novada domei, kura sazinājās ar bruņotajiem spēkiem. Lai visu atrisinātu, bija vajadzīgs mēnesis. Šādus skursteņus neviens vairs neizmanto un nebūvē. Tās ir bijušās greznības atliekas. Šāda izmēra skurstenis izvilks visu siltumu.”