„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Smadzeņu sabrukums iestājas jau pirms narkotiku lietošanas

Saindēšanās ar legālajām narkotikām jeb tā saucamajiem „spaisiem” beidzamajā laikā kļūst par sērgu. Slimnīcās regulāri nonāk apreibinošo maisījumu smēķētāji, kādam puisim Rīgā šī izklaide beigusies ar nāvi. Pirms nedēļas Latgalē slimnīcā pēc „spaisa” smēķēšanas nonācis 14 gadus vecs zēns. Lai arī policijai izdodas slēgt legālo narkotiku bodes, tirdzniecība nav apstājusies, un visvairāk biedē jauniešu pieaugošā atkarība no psihoaktīvajām vielām.

Latgalē pēdējā pusgada laikā ir pieaudzis gadījumu skaits, kad cilvēki saindējas ar „spaisiem”. Daugavpils Reģionālajā slimnīcā mēnesī nonāk divi vai trīs šādi pacienti, kas uz Latvijas kopējā fona neizskatās daudz, taču nenozīmē, ka narkotikas te lietotu mazāk, atzīst slimnīcas Narkoloģijas nodaļas vadītājs Mihails Ražukovs. Galvenais lietotāju kontingents esot jaunieši, kuriem tikt pie „spaisa” ir daudz vienkāršāk nekā iegādāties veikalā alkoholu. Diemžēl jaunieši maldīgi domā, ka smēķē nekaitīgu zālīti. Tā nav, jo legālo narkotiku pamatā ir ķīmiskas vielas, kuras varot programmēt, kā vien tīk. Muļķīgi esot uzskatīt, ka vienu reizi pamēģinās un ar to viss beigsies, jo atkarība rodas jau no pirmā dūma. Narkologs uzskata, ka sabrukums ir sācies jau cilvēka galvā, pirms viņš ir nolēmis ķerties pie atkarības vielām. Atrunas, ka dzīvē viss ir jāizmēģina, viņš uzskata par pēdējām muļķībām, jo tikpat labi varot izmēģināt nolēkt no piektā stāva vai izpeldēties kopā ar haizivi.

Visu rakstu lasiet 21.marta numurā.